Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου - Cultural Memory: ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου - Cultural Memory: ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προγραμματίζει, για το καλοκαίρι του 2018, σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που θα παρουσιαστούν σε μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές αρμοδιότητάς της. Οι εκθέσεις σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επιδίωξης της Εφορείας να συνδιαλεχθεί με διαφορετικές ομάδες κοινού και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στους μουσειακούς χώρους της. Στον σχεδιασμό λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση των νησιών των Κυκλάδων την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και η ανάγκη ανανέωσης του εκθεσιακού περιεχομένου των μουσειακών υποδομών, ώστε να ανανεώνει το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.

Όλες οι προγραμματιζόμενες εκθέσεις αποτελούν διοργανώσεις της Εφορείας, σε συνεργασία με μεμονωμένους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς και θα περιλαμβάνουν εικαστικά έργα που στην πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί για τους συγκεκριμένους χώρους. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εκθέσεις σύγχρονης τέχνης - εμπνευσμένες στο σύνολό τους από το πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν των Κυκλάδων – θα αναπτυχθούν στα παρακάτω μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Αρχαιολογική Συλλογή Σαγκρίου Νάξου και Πύργος Crispi (Γλέζου) Νάξου. Υπογραμμίζεται, ότι όλες οι εκθέσεις είναι επισκέψιμες χωρίς επιπλέον αντίτιμο για τους επισκέπτες, πέραν του καθορισμένου εισιτηρίου του μουσείου.

Το σύνολο των παραπάνω περιοδικών εκθέσεων έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις τους Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου - Cultural Memory: ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

(διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου)

Δέκα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να παράγουν το αποτύπωμα της μνήμης μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων έργων, εμπνευσμένοι από αρχαία αντικείμενα του παρελθόντος της Μήλου και της ιστορία τους. Από τα αρχαία αντικείμενα, καθένα από τα οποία ανήκει σε διαφορετική κατηγορία ή χρονολογική περίοδο, τα οκτώ περιλαμβάνονται στην έκθεση, ενώ τα δύο θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Η επιλογή τους έγινε με στόχο αφενός να προβληθούν σημαντικά εκθέματα του μουσείου, αφετέρου να

παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα από πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στη Μήλο. Η έκθεση των σύγχρονων έργων θα παρουσιαστεί στον προθάλαμο του αρχαιολογικού μουσείου.

Βασική αρχή της πολιτισμικής μνήμης είναι η δημιουργία, μέσα από τα αντικείμενα διατήρησης της μνήμης, νοητικών εικόνων, οι οποίες θα συνδεθούν στην πορεία με τους ίδιους τους τόπους. Έτσι, τα αντικείμενα αντανακλούν τον ίδιο τον τόπο στον οποίο αναφέρονται και αντίθετα.

Ο κύριος Σεμπερέ πίστευε πως ο Θεός ζούσε λίγο ή πολύ στα βιβλία και γι’ αυτό, αφιέρωσε τη ζωή του στο να τα μοιράζεται, στο να τα προστατεύει και στο να βεβαιώνεται πως οι σελίδες τους, όπως οι αναμνήσεις μας και οι επιθυμίες μας, δεν θα χάνονταν ποτέ, γιατί πίστευε και με έκανε και μένα να πιστεύω πως, όσο βρισκόταν έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο ικανός να τα διαβάζει και να τα ζει, θα υπήρχε και ένα κομμάτι του Θεού ή της ζωής.

Το παιχνίδι του Αγγέλου, Καρλος Ρουί Θαφόν

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ειρήνη Γεωργοπούλου, Θεώνη Δημοπούλου, Χαράλαμπος Επαμεινώνδας, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Μιχάλης Καλλιμόπουλους, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Όλγα Μηλιαρέση- Φωκά, Πάνος Τσαγγάρης, Πάνος Φαμέλης, Αντώνης Φίκος