Αλ. Αθανασιάδη | «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη»

Αλ. Αθανασιάδη | «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη»

Βιβλία απλωμένα σε ένα μεγάλο τραπέζι και άλλα κρεμασμένα στον τοίχο, πλάι σε μεγάλα μεταλλικά κηροπήγια με τη φλόγα των κεριών τους άλλοτε να τρεμοπαίζει κι άλλοτε να είναι σβηστή. Τρία καράβια από κυματοδαρμένα ξύλα και φαγωμένα από τον άνεμο μέταλλα «πλέουν» σε μία θάλασσα από πήλινα βήματα. Και πλάι τους, ένας σιωπηλός καταρράκτης πηγάζει από τον τοίχο αφήνοντας να πέσουν στο δάπεδο δεκάδες γκραφίτι.

Είναι το νέο εικαστικό πείραμα της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, η οποία εκτός από τα αγαπημένα της σκουριασμένα μέταλλα και τα σμιλεμένα από τη φύση ξύλα, χρησιμοποιεί ως  πρώτη ύλη της τους εγκλωβισμένους σε πολυκαιρισμένες χειρόγραφες σελίδες στίχους του Κ.Π. Καβάφη. Και με αυτές συνθέτει την δουλειά της – καρπό προσπάθειας των τελευταίων τεσσάρων ετών – υπό τον τίτλο «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη», σε επιμέλεια Ιωσήφ Τουπάι.

Το πολυσύνθετο αυτό εικαστικό σύμπαν της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, επέλεξε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη για να εγκαινιάσει ουσιαστικά την καινούρια της πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», έναν χώρο 200 τ.μ., στον οποίο η 92χρονη κιβωτός γνώσης προγραμματίζει να φιλοξενεί εκθέσεις τόσο σύγχρονης τέχνης, όσο και με υλικό από το πλούσιο περιεχόμενο της.

Αφετηρία για την έκθεση «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη»,  η οποία πραγματοποιείται και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου από την UNESCO, είναι η επανέκδοση του «Τετραδίου Σεγκόπουλου», ενός τετραδίου με 22 χειρόγραφα ποιήματα που ο Κ.Π. Καβάφης δώρισε στον κληρονόμο του Αλέξανδρο Σεγκόπουλο, και το οποίο κυκλοφόρησε το 1968 χάρη στον Γ.Π. Σαββίδη σε φωτομηχανική πανομοιότυπη έκδοση από τον «Ερμή».

Εγκαίνια: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018