Άγγελος και Δράκος| Έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην Τήνο

Άγγελος και Δράκος| Έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην Τήνο

Η γκαλερί ΑΛΜΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου παρουσιάζει την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη «Άγγελος και Δράκος», στην εξοχική κατοικία «A touch of new» / Vacation House στον Τριαντάρο της Τήνου.

Ο ζωγράφος Αλέκος Κυραρίνης, άριστος γνώστης της παμπάλαιας και χαρακτηριστικής τηνιακής τέχνης της μαρμαροτεχνίας, της βυζαντινής τεχνοτροπίας και εικονογραφίας, καθώς και της σύγχρονης εικαστικής δράσης, καταφέρνει να εκφράζεται με έναν απόλυτα ρηξικέλευθο μοντέρνο τρόπο. Ενσωματώνει δεξιοτεχνικά στα έργα του- φανερά ή υπαινικτικά – πολλά στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου του, χωρίς να αλλοιώνει την προσωπική έκφραση του αντισυμβατικού καλλιτέχνη, που απέκτησε στη μακρά εικαστική πορεία του και στη θητεία του στην ΑΣΚΤ. Καθιερωμένα εικονογραφικά πρότυπα, βαθιά χαραγμένα στην ιδιοσυγκρασία του από τις ρίζες και τις καλλιτεχνικές του απαρχές, αντανακλούν στην αισθητική της ζωγραφικής του και μετατρέπονται σε σύγχρονες εικονογραφικές συνθέσεις ιδιαίτερης σημασιολογικής βαρύτητας. 

Τα έργα της έκθεσης στην Τήνο, με τον τίτλο «Άγγελος και δράκος» διαπραγματεύονται εννοιολογικά την μόνιμη εσωτερική διαμάχη του ανθρώπου, ανάμεσα στο ευτυχές και στο δυστυχές, στο δημιουργικό και στο καταστροφικό, στο ωφέλιμο και στο ζημιογόνο. Όπως λέει ο καλλιτέχνης «το καλό και το κακό πηγαίνουν μαζί στον μεταπτωτικό κόσμο… στη ζωγραφική μου απεικονίζεται ο θρίαμβος, η νίκη του καλού έναντι του κακού, ενσωματωμένα σε μία ποιητική που προκύπτει από τη διαύγεια των μοτίβων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων». Οι σκοτεινές και οι φωτεινές πλευρές του ανθρώπου, η αέναη αμφίσημη σχέση με τον πολέμιο του κακού και τον αμύντορα του καλού ενσαρκώνονται στην τέχνη του, αποκτούν μορφή και εμφανίζονται εικονογραφικά με συμβολικό τρόπο.

 

Επιμέλεια Έκθεσης/Κείμενα: Λουίζα Καραπιδάκη


Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 8 Αυγούστου, 19:30