Θουκιδίδης Δραματικός-Το Θέατρο του Πολέμου |Φιλοσοφική Σχολή

Θουκιδίδης Δραματικός-Το Θέατρο του Πολέμου |Φιλοσοφική Σχολή

Εσπερίδα με ομιλίες,παράσταση και συζήτηση στη Φιλοσοφική Σχολή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00-16:15
• Χαιρετισμός από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου και την Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη
• Σύντομη παρουσίαση των ομιλητών και της εκδήλωσης από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τ.Θ.Σ. Καίτη Διαμαντάκου

16:15-17:20
Α΄ Μέρος «Ο Θουκυδίδης και το Θεατρικό Γονίδιο» Ομιλίες

• Mάνος Στεφανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Θ.Σ.) Δημηγορίες: Ιστορικές ψυχογραφίες ή ατόφιοι θεατρικοί μονόλογοι;

• Mark Fisher (political philosophist, University of California at Berkeley) Thucydides and the Politics of Necessity

• Γιάννης Λιγνάδης (φιλόλογος – μεταφραστής) Δραματοποιώντας τον Ιστορικό Λόγο

• Γιάννης Παναγόπουλος (ηθοποιός – σκηνοθέτης) Θουκυδίδης: Από την Αφήγηση στην Σκηνική Πράξη 

• Θανάσης Χαλκιάς (ηθοποιός, σκηνοθέτης, φοιτητής Τ.Θ.Σ.) Αποκωδικοποιώντας την παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, τον Αύγουστο 2016


Διάλειμμα 10'

17:30-19:30

Β΄ Μέρος Παράσταση: 
«Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά»

Μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση

ΠΑΙΖΟΥΝ
Στέλιος Αναστασιάδης, Παναγιώτης Γουργουλιός, Γιώργος Γωγώνης, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Πανάγος Ιωακείμ, Ζωή Μυλωνά, Ιάσονας Νικητέας, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Ναρότ Σαχινιάν, Ρίνος Τζανής, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος Ιστορικοί Σύμβουλοι: Prof. Adele C. Scafuro, Prof. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή 
Σκηνική Διδασκαλία-Κίνηση: Ελένη Καμηλάρη 
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Ρέα Σκούρτα 
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ 
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου 
Video Installation: Λουκάς Ζιάρας - Χρήστος Καλαϊτζόγλου 
Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας 
Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης 
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης

Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος

Μία σπουδή στη διαχρονική τραγωδία του πολέμου
Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη,
με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου».

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά» αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Το διασκευασμένο υλικό παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Θεματικός πυρήνας του έργου είναι τα συμβάντα γύρω από την άλωση της βοιωτικής Πλάταιας (431-428 π.Χ.), τα οποία συναρθρώνονται με άλλα εξόχως δραματικά ιστορικά γεγονότα. Ενδεικτικά η σύνθεση περιλαμβάνει: τις πρώτες δημηγορίες Αρχιδάμου και Περικλή, τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα (431/430 π.Χ.), την τελευταία φάση του εμφυλίου στην Κέρκυρα (425 π.Χ.), τον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων (416 π.Χ.).
Η σπουδαστική αυτή παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων τον Αύγουστο του 2016, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο παιδευτικός χαρακτήρας της παράστασης αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό της να διαφωτίσει τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο. Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας την γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.
Το Φθινόπωρο 2016, ο «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος» ανέβηκε για σειρά sold-out παραστάσεων στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στον ιστορικό χώρου του Υπογείου.
Για το 2017, η παράσταση φιλοξενείται σε ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, ιδρύματα, πανεπιστήμια). Συνδυάζεται με ομιλίες, διαλέξεις και συζητήσεις για τον Θουκυδίδη και το Θέατρο, που προηγούνται ή έπονται της παράστασης.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι συνεργασίες με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για την εσπερίδα «Το Θεατρικό Γονίδιο στον Θουκυδίδη», το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ για την εσπερίδα «Θουκυδίδης: Ηγεμονία, Δημοκρατία και Ανάγκη», το Επιγραφικό Μουσείο για τα εγκαίνια της νέας έκθεσής του, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης.

Διάρκεια: 60 λεπτά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.