Η γαστρονομία γίνεται πηγή πολιτισμού / μια ομιλία του Χάρη Τζαννή

Η γαστρονομία γίνεται πηγή πολιτισμού / μια ομιλία του Χάρη Τζαννή

Το T.A.F. / the art foundation στο πλαίσιο της τρέχουσας ομαδικής έκθεσης First come first served φιλοξενεί την ομιλία του Χάρη Τζαννή, food editor, μέλους και συνεργάτη της Sustainable Food Movement in Greece, με τίτλο «Τεχνικές στησίματος πιάτου και τέχνη».

Τρώμε και με τα μάτια, είναι μια έκφραση που σίγουρα έχουμε ακούσει και εν πολλοίς ισχύει. Η όραση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη του φαγητού και τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης. Στη σύγχρονη μαγειρική οι σεφ εκτός από καλοί μάγειρες γίνονται και καλλιτέχνες στο στήσιμο του πιάτου. Χρησιμοποιούν τεχνικές που δανείζονται στοιχεία από τις εφαρμοσμένες τέχνες όπως η αρχιτεκτονική ή η γραφιστική αλλά και από τις εικαστικές όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική. Με τον τρόπο αυτό και κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος διαμορφώνεται ένας κώδικας επικοινωνίας με τον χρήστη διαμέσου του οποίου ο chef δημιουργεί συναισθήματα και διηγείται ιστορίες.

Έτσι, συχνά η γαστρονομία ανάγεται σε τέχνη που, πέρα από την βασική της αποστολή να εξυπηρετήσει τηv πείνα, γίνεται πηγή πολιτισμού, ευχαρίστησης και ευζωίας. Ο Χάρης Τζαννής αναλύει τις τεχνικές αυτές, μας εξηγεί τη σύνδεσή τους με τις εφαρμοσμένες τέχνες και μας παρουσιάζει μερικά στησίματα από τη σύγχρονη κουζίνα σημαντικών σεφ.

Έμιλυ Καποθανάση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.