Πύργος Crispi (Γλέζου), Χώρα Νάξου – (l)imited souls: in situ εγκατάσταση του Ιωάννη Μιχαλούδη

Πύργος Crispi (Γλέζου), Χώρα Νάξου – (l)imited souls: in situ εγκατάσταση του Ιωάννη Μιχαλούδη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που θα παρουσιαστούν σε μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές αρμοδιότητάς της. Οι εκθέσεις σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επιδίωξης της Εφορείας να συνδιαλεχθεί με διαφορετικές ομάδες κοινού και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στους μουσειακούς χώρους της. Στον σχεδιασμό λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση των νησιών των Κυκλάδων την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και η ανάγκη ανανέωσης του εκθεσιακού περιεχομένου των μουσειακών υποδομών ώστε να ανανεώνει το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.

Όλες οι προγραμματιζόμενες εκθέσεις αποτελούν διοργανώσεις της Εφορείας σε συνεργασία με μεμονωμένους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς και θα περιλαμβάνουν εικαστικά έργα που στην πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί για τους συγκεκριμένους χώρους. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εκθέσεις σύγχρονης τέχνης - εμπνευσμένες στο σύνολό τους από το πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν των Κυκλάδων – θα αναπτυχθούν στα παρακάτω μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Αρχαιολογική Συλλογή Σαγκρίου Νάξου και Πύργος Crispi (Γλέζου) Νάξου. Υπογραμμίζεται ότι όλες οι εκθέσεις είναι επισκέψιμες χωρίς επιπλέον αντίτιμο για τους επισκέπτες, πέραν του καθορισμένου εισιτηρίου του μουσείου.

Το σύνολο των παραπάνω περιοδικών εκθέσεων έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις τους Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Πύργος Crispi (Γλέζου), Χώρα Νάξου – (l)imited souls: in situ εγκατάσταση του Ιωάννη Μιχαλούδη

(διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου)

O Ιωάννης Μιχαλούδης είναι εικαστικός, ερευνητής και πανεπιστημιακός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους της διεπιστημονικής κατεύθυνσης «Τέχνη και Επιστήμη». Είναι ο πρώτος που ερεύνησε και χρησιμοποίησε στην εικαστική παραγωγή το νανοϋλικό της NASA silica aerogel (αερογέλη του πυριτίου). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2006, εξέθεσε έργα του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με επιμελήτρια την Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Το εικαστικό του έργο σηματοδοτείται από τη χρήση της silica aerogel, το οποίο μετουσιώνει σε ποικίλες εικαστικές φόρμες που ονομάζει «αερο-γλυπτά», καθώς αποτελείται μόνο κατά 1% από ύλη. Στον Πύργο Γλέζου ο καλλιτέχνης πρόκειται να εκθέσει 33 κλουβιά χρυσού και κόκκινου χρώματος, στα οποία θα τοποθετηθούν αερο-γλυπτά μικρών διαστάσεων από silica aerogel στη μορφή κυκλαδικών ειδωλίων. Στους επισκέπτες θα δίνονται ατομικοί φακοί που θα τους επιτρέπουν να φωτίζουν τους κλωβούς με τα μικρογλυπτά, δημιουργώντας σκιάσεις πάνω στους τοίχους του μνημείου και ουσιαστικά προβάλλοντας τις κυκλαδικές μορφές στον χώρο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο Μιχαλούδης μεταμορφώνει τον Πύργο Γλέζου στη Χώρα Νάξου σε έναν ποιητικό χώρο όπου – κατά τον Karl Jung-  «καθένας μεταφέρει την σκιά του».

Η ιδέα της συγκεκριμένης εγκατάστασης συνδέεται με την εμβληματική διάσταση του κάστρου, που εμπεριέχει τις έννοιες της προστασίας και του περιορισμού. Αυτά τα αλλεπάλληλα επίπεδα οριοθέτησης και περιχαράκωσης ολοκληρώνονται με την αλληγορική χρήση των κλωβών, που δημιουργούν ένα ακόμη τείχος προφύλαξης. Ωστόσο, η αέναη δυναμική της φόρμας και των συμβολισμών που εμπεριέχουν τα κυκλαδικά ειδώλια καταφέρνει, με τη δύναμη του φωτός, να διαφύγει των περιορισμών και να ταξιδεύει αδιάλειπτα μέσω της ατομικής μνήμης και του συναισθήματος.

Η εικαστική εγκατάσταση του Μιχαλούδη δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη σημαντική χορηγία του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Αυστραλίας, όπου και διδάσκει.

Στον Πύργο Γλέζου παρουσιάζεται, το ίδιο διάστημα, η περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων «Κυκλαδικά Στιγμιότυπα», η οποία επικεντρώνεται στις συντονισμένες προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.