Πεζοπορία στο Καταρράκτη του Βαλανάρη Ντράφι Πεντέλης

Πεζοπορία στο Καταρράκτη του Βαλανάρη Ντράφι Πεντέλης

Την Κυριακή 8/7/2018 θα περπατήσουμε στις κρυμμένες ομορφιές που κρύβονται σε ρέματα-ποτάμια της Αττικής. Η Αττική επιφυλάσσει στους κατοίκους της απρόσμενες εκπλήξεις όπως ο καταρράκτης του Βαλανάρη στο Ντράφι της Πεντέλης. 
Νερά γάργαρα ξεκινούν ψηλά από το βουνό και στη διαδρομή τους κάνουν παιχνίδια που για εμάς είναι θαύματα της φύσης. Ένα τέτοιο είναι και ο καταρράκτης στο Ντράφι. ένα σημείο ανέγγιχτης φύσης. Και μόνο να ακούς το νερό να πέφτει από 5-6 μέτρα ύψος, φθάνει για να σε γέμιση γαλήνη και ηρεμία.
Οι πηγές και η όλη πορεία του ποταμού Βαλανάρη με τους καταρράκτες, είναι η «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας».

Ο καταρράκτης του Βαλανάρη Ντράφι-Πεντέλης:
Ο καταρράκτης Βαλανάρη αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής. Η ονομασία Βαλανάρης στην περιοχή λέγεται ότι αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους. Ο καταρράκτης βρίσκεται στην πλαγιά της Πεντέλης στην περιοχή Ντράφι – Καλλιθέα και είναι ύψους περίπου 5-6 μέτρων. Αποτελεί μια πραγματική όαση καθώς δεν είναι εύκολο να βρεις ένα τόσο όμορφο τοπίο τόσο κοντά στην πόλη. Η φυσική ομορφιά του καταρράκτη αλλά και τα χρώματα της μικρής λίμνης που σχηματίζεται εκεί. Ο καταρράκτης διαφοροποιείται ανάλογα με τη βροχή ενώ όταν τα νερά είναι λιγότερα ουσιαστικά δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες. Όταν όμως υπάρχει έντονη βροχόπτωση, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Παλιότερα, πριν τις εκτεταμένες πυρκαγιές το σημείο ήταν περισσότερο δασώδες, ενώ τώρα είναι κυρίως θαμνώδες. Παρόλα αυτά, λόγω της μόνιμης παρουσίας του νερού, το ρέμα προσελκύει πολλά άγρια ζώα. Η θέα από την γύρω περιοχή είναι επίσης εντυπωσιακή. Η μικρή όαση τόσο κοντά μας που αποτελεί ιδανικό προορισμό και για βόλτα που μπορούν να ανακαλύψουν τη φύση μέσα στην Αττική σε ένα καταφύγιο πανίδας. Είναι ένας μικρός παράδεισος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση.
Η «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας» :
Το Πικέρμι, λόγω της ύπαρξης του ποταμου Βαλανάρη ονομάστηκε ως η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας». Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται εκπληκτικά απολιθώματα ζώων, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην κοίτη του ποταμού. Από τότε ακόμη μια ειδική περίοδος του παρελθόντος της γης ονομάστηκε «Πικερμική βαθμίδα», περίπου πριν 7.000.000 χρόνια. Με σύνολο 14 χιλιόμετρα μήκος οργιάζουσας φύσης και ασφυκτιούσας ζωής στην κοίτη του, γνωρίζουμε το πιο διάσημο ελληνικό ρέμα της παλαιοντολογίας και παράλληλα έναν ζωντανό, υδάτινο δρόμο που οφείλουμε να προστατέψουμε. 

Περισσότερα για το πρόγραμμα στο fb link.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.