Όλο το χρόνο, κυριακάτικα προγράμματα στο Δήμο Ρέντη

Όλο το χρόνο, κυριακάτικα προγράμματα στο Δήμο Ρέντη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ» διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, στο χώρο της. Τα προγράμματα στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τις εικαστικές τέχνες και επεξεργάζονται ποικίλες όψεις του πολιτισμού. Είναι βιωματικού χαρακτήρα και βασίζονται στη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη μετάδοση του γνωστικού περιεχομένου μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων δημιουργικής ψυχαγωγίας και έμπνευσης.

Θα διεξάγονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα καθώς και στη διάρκεια των σχολικών αργιών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και απευθύνονται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Υπεύθυνες προγραμμάτων είναι η Δέσποινα Αλεξιάδου, εμψυχώτρια μουσειακής αγωγής και η Μαρία Πούλου, ιστορικός τέχνης.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017,  11:00-12:30
Οινώ, Σπερμώ και Ελαΐς: οινότροπες της αρχαιότητας.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν το μύθο για τις προστάτιδες των τριών πολύτιμων προϊόντων της ελληνικής γης και θα τα αναζητήσουν μέσα στις απεικονίσεις των έργων της Πινακοθήκης. Τέλος, θα πειραματιστούν ζωγραφικά χρησιμοποιώντας τα φύλλα και τους καρπούς του ελαιόδεντρου.
* Για παιδιά 6-9 ετών

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, 11.00-12.30
Μικρές, ασπρόμαυρες και λεπτοδουλεμένες.

Μια βόλτα στον κόσμο των χαρακτικών. Τα παιδιά θα λύσουν απορίες και θα ανταλλάξουν εντυπώσεις σε μια περιήγηση στα χαρακτικά έργα της δωρεάς Γρηγοράκη και τις κλασικές τεχνικές της χαρακτικής.
* Για παιδιά 9-12 ετών

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, 11:00-12:30
Στην πλούσια ησυχία του χειμωνιάτικου τοπίου.

Ο χειμώνας έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Παίρνοντας έμπνευση από τα έργα του Δημήτρη Τηνιακού που απεικονίζουν αγροτικά τοπία διαφορετικών εποχών, τα παιδιά αισθάνονται την ατμόσφαιρα του χειμώνα. Στη συνέχεια, με κλαδάκια, ξερά φύλλα και λίγο χώμα, θα δώσουν ζωή στο δικό τους χειμωνιάτικο τοπίο.
* Για παιδιά 6-9 ετών

Γιορτινά προγράμματα διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
(Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου)

Οι γαλήνιες μορφές των αγγέλων στα έργα τέχνης.
Οι μαγικές μέρες των εορτών συνδέονται με την πνευματική ομορφιά, την αγνότητα και την ελευθερία των ουράνιων αγγελικών πλασμάτων. Τα παιδιά θα θαυμάσουν τις ποικίλες αποδόσεις τους από ζωγράφους όλων των εποχών. Στη συνέχεια, με χαρτί, βαμβάκι, λινάτσα και μάλλινα νήματα θα δώσουν μορφή στο δικό τους άγγελο της προστασίας, της χαράς και της αγάπης!
* Για παιδιά 6-9 ετών

Το «ταξίδι» του ζωγράφου
Ένας νέος ζωγράφος αναζητεί το δρόμο του στην τέχνη: δοκιμάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες και  τεχνικές, αλλάζει θέματα και υλικά, εμπνέεται άλλοτε από παλιές μορφές ζωγραφικής κι άλλοτε από τη σύγχρονη ζωή. Τα έργα του δίνουν πολλά σημάδια για το «ταξίδι» ,τις σκέψεις και τα ερευνητικά βήματά του. Τα παιδιά, ανακαλύπτουν τα σημάδια αυτά και ακολουθώντας τα, ξεδιπλώνουν τον κόσμο του σημερινού καλλιτέχνη. Μια αναζήτηση θησαυρού που έχει σκοπό την εξοικείωση με τα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Ρέντη.  * * Για παιδιά 9-12 ετών

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018,  11:00-12:30
Στου κύκλου τα γυρίσματα, χαιρόμαστε, ελπίζουμε, ευχόμαστε ζωγραφίζοντας.

Ο κύκλος του χρόνου περιέχει όλες τις δυνατότητες, τις ελπίδες και τις επιθυμίες μας. Σαν σπείρα η νέα χρονιά μας περιμένει να τη βαδίσουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της σπείρας και την αναγνωρίζουν σε πλήθος τοιχογραφιών, αγγείων και ανάγλυφων από τα πολύ παλιά χρόνια. Πειραματίζονται με το σχήμα, την κίνηση και το ρυθμό της με διάφορους τρόπους και υλικά και ζωγραφίζουν σε κυκλική διάταξη ό,τι εύχονται να ζήσουν τον καινούριο χρόνο.
* Για παιδιά 9-12 ετών

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018,  11:00-12:30
Είναι ο πουαντιγισμός ζωγραφική με χαρτοπόλεμο; Ένα χαρούμενο εργαστήριο.

Ζωγραφική με χαρτοπόλεμο; Γιατί όχι; Ζωγραφική με χάρτινες κουκίδες, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες και η κορδέλα ανάμεσά τους να χορεύει με στριφογυριστές, υπέροχα καμπύλες κινήσεις. Οι σερπαντίνες κι ο χαρτοπόλεμος θα χρησιμοποιηθούν με τους πιο φανταστικούς τρόπους ώστε τα παιδιά να εκφράσουν τις χαρές και την ατμόσφαιρα της Αποκριάς.
* Για παιδιά 6-9 ετών

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018,  11:00-12:30
Ο ζωγράφος που ήταν και ηθοποιός.

Πολυτάλαντος, ακούραστος και πληθωρικός ήταν ο Μιχάλης Νικολινάκος. Ο ζωγράφος που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Νίκαια και πρόσφερε πολλά με τη δράση του στην πόλη. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το πολύμορφο έργο του «Μιχ Νικ» στη ζωγραφική. Επίσης θα μάθουν και για την ιδιότητά του ως ηθοποιό του κινηματογράφου που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.
* Για παιδιά 9-12 ετών

Κυριακή 1 Απριλίου 2018,  11:00-12:30
Αλήθεια ή ψέματα; Τα παράξενα ανακατέματά τους στην τέχνη.

Στην τέχνη όλα επιτρέπονται και τα παιδιά θα το εξακριβώσουν μέσα από τα έργα της συλλογής της Πινακοθήκης και επίσης θα το πειραματιστούν στις δικές τους συνθέσεις. Θα ανακατέψουν με χρώματα στο χαρτίτην αλήθεια με το ψέμα και θα διασκεδάσουν με τα πιο παράξενα ευρήματα της φαντασίας.
* Για παιδιά 6-9 ετών

Γιορτινά προγράμματα διακοπών Πάσχα
(Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου)

Το αυγό του κόσμου
Το σχήμα του είναι το πιο κοντινό στο τέλειο θεϊκό σχήμα του κύκλου που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στη φύση. Σύμβολο της γέννησης, της γονιμότητας και της μεταμόρφωσης, το αυγό αναφέρεται στους πανάρχαιους μύθους όλων των πολιτισμών. Το βάψιμο των αυγών περιλαμβάνεται στα έθιμα του Πάσχα και συνδέεται με την Ανάσταση. Τα παιδιά, με χαρτί, μπογιές και φαντασία θα ζωγραφίσουν αυτό που επιθυμούν κλεισμένο μέσα στο προστατευτικό κέλυφος ενός υπέροχου αυγού, με την ευχή σύντομα να σπάσει και να απελευθερώσει όλη την εσωτερική ομορφιά του!
* Για παιδιά 6-9 ετών

Παιχνίδια από χρόνια μακρινά
Τι παιχνίδια είχαν τα παιδιά στα πολύ παλιά χρόνια; Εκτός από τις αθλοπαιδιές που έπαιζαν έξω στη φύση, είχαν άραγε κούκλες και ομοιώματα ζώων να συντροφεύουν τις ιστορίες που έπλαθαν όταν κάθονταν σε μια ήσυχη γωνιά ή στην αυλή του σπιτιού; Μα, και βέβαια! Μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα είχαν μια ξεχωριστή λέξη για τα πήλινα αυτά  αντικείμενα, ήταν τα αθύρματά τους. Τα παιδιά μαθαίνουν γι'αυτά και τα θαυμάζουν στα όμορφα αντίγραφα των μουσείων μας.
* Για παιδιά 9-12 ετών

Κυριακή 6 Μαΐου 2018,  11:00-12:30
Πλανόδια επαγγέλματα

Τι σημαίνει πλανόδιο επάγγελμα και πώς αλλάζουν τα επαγγέλματα στο πέρασμα του χρόνου; Μέσα από τα χαρακτικά της Λέλας Πασχάλη τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κουλουρά, το λαχειοπώλη, τη χορταρού, τον παπλωματά, και άλλα πλανόδια επαγγέλματα που υπάρχουν ακόμη ή έχουν εξαφανιστεί. Θα δραματοποιήσουν όσα επαγγέλματα τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και με ποικίλα υλικά θα ζωγραφίσουν στο χαρτί το πιο φανταστικό και απίθανο επάγγελμα που φαντάζονται.
* Για παιδιά 9-12 ετών

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή εδώ.
Τηλ.: 210 4913588
e-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com