Οκτώβριος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οκτώβριος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η φθινοπωρινή περίοδος ξεκινά δυναμικά! Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προτείνει μια σειρά πρωτότυπων, εκπαιδευτικών σεμνιαρίων για παιδιά και οικογένειες. Τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου, πάμε μουσείο λοιπόν! Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ - Παίζοντας με ρυθμό
Όλα τα εργαστήρια φέτος βασίζονται στο ρυθμό. Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικούς ήχους, θα παίξουν με υλικά δημιουργώντας ρυθμικές συνθέσεις και θα συμμετέχουν στα παραμύθια κρατώντας το ρυθμό.

Τριαλαριλαριλαρό, τριαλαριλαριλαλέρο... Μουσική και χρώματα!
Κυριακή 8/10, 11:30-13:00
Κυριακή 15/10, 11:30-13:00
Σε αυτό το εργαστήρι, με αφορμή το παραμύθι των χρωμάτων και τα έργα των J.Pollock  και W.Kandinsky, τα παιδιά παίζουν με τα χρώματα και τη μουσική. Αφήνουν το σώμα τους να ακολουθήσει ρυθμούς απ’ όλο τον κόσμο και το χέρι τους να τραβήξει jazz γραμμές, να σχηματίσει κλασικά σχήματα και να ζωγραφίσει punk χρώματα.
Στο πρώτο εργαστήρι, γονείς και παιδιά θα νιώσουν την πραγματική σημασία της φράσης « Είναι η διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα που μετράει».
* Γονείς και παιδιά ας φορούν άνετα και πρόχειρα ρούχα που πιθανότατα θα λερωθούν.
* Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
* Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
* Εισιτήριο:€15 / Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

 

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ - Νομάδες - Περιπλανητές του κόσμου
Στο εργαστήριο αυτό, παιδιά και γονείς θα περιπλανηθούν σε τόπους και χρόνους μαζί με τις νομάδες του κόσμου. Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα είναι η έμπνευση για να φτιάξουν μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά.

Σκύθες. Καλπάζοντας με τις Αμαζόνες.
Σάββατο 14/10,11:00-12:30
Κυριακή 22/10, 11:30-13:00
Το πρώτο ταξίδι θα είναι στην Αρχαιότητα. Στις στέπες της Ευρασίας όπου ζουν νομαδικές φυλές από έφιππους βοσκούς και πολεμιστές, τους Σκύθες. Τα παιδιά μαθαίνουν για την αγωνιστικότητα και την ανεξαρτησία τους κι εμπνέονται. Με τη μέθοδο της εγχάραξης και της εμπίεστης τεχνικής, φτιάχνουν εικόνες σε μαλακές μεταλλικές επιφάνειες και βλέπουν πώς μπορούν με τη βοήθεια μιας σφραγίδας και ενός ξύλου, να αποτυπώσουν πάνω σε μια επιφάνεια ολόκληρες ιστορίες.
* Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.
* Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
* Εισιτήριο: €10 / Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ - Ένα Μουσείο στα μέτρα μου
Το θέμα των φετινών εργαστηρίων είναι τα μουσεία του κόσμου.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν,να μάθουν για τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτά και να γνωρίσουν το έργο γνωστών, και όχι μόνο, καλλιτεχνών. Τα μουσεία θα «έρθουν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από περιηγήσεις, αφηγήσεις, προβολές, παιχνίδια ρόλων και κατασκευές. Τα παιδιά θα.. φέρουν τα μουσεία στα μέτρα τους δημιουργώντας, με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τα δικά τους  έργα, τις δικές τους εκθέσεις και τα δικά τους μουσεία με πολλά και διάφορα υλικά, φαντασία και παιχνίδι.

Art Brut museum - Τέχνη έξω από τα μουσεία
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 7/10, 11:00-13:00
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 22/10, 11:30-13:30
Πως είναι άραγε να ζωγραφίζεις αυθόρμητα σε επιφάνειες όπως ο τοίχος και να δημιουργείς «άσχημη» τέχνη; Τι σημαίνει «άσχημη» τέχνη και πόσο «άσχημη» είναι τελικά;
Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουν αυτοδίδακτους καλλιτέχνες και θα ανακαλύψουμε πόσες εικόνες μπορεί να κρύβονται μέσα σε μία. Θα πειραματιστούν με τη λεπτομέρεια με σκοπό να εκφράσουν και να αποτυπώσουν τις παρορμήσεις τους με πολλαπλές εικόνες σε μια φανταστική, «άσχημη» εικαστικά ιστορία.

Sagrada Familia Museum - Χτίζω παίζοντας
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 15/10, 11:30-13:30

Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα μάθουν την ιστορία της κατασκευής του εντυπωσιακού ναού Sagrada Familia στη Βαρκελώνη καθώς και πληροφορίες για τον  Ισπανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudi. Παίζοντας με την άμμο, θα ανακαλύψουν μορφές, θα δημιουργήσουν θεμέλια και θα χτίσουν πάνω σε αυτά τη δική τους Sagrada Familia.
* Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
* Εισιτήριο: €12 / Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Διαδρομές στο Μουσείο - Διαδραστικές ξεναγήσεις

Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο... μυστηριώδεις. Γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές, μπαίνουν σε ρόλους, αποκρυπτογραφούν μηνύματα και λύνουν τους γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών.

Κυκλαδικός Πολιτισμός - Μα, τι μου λείπει; άνθρωποι και ειδώλια
Κυριακή 15/10, 11:30-12:30

Αθλητισμός και Αγώνες - Από τα Παναθήναια στο Μαραθώνιο
Σάββατο 22/10, 11:00-12:00
* Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
* Εισιτήριο:  €5


Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00