Νύχτα Αισθητικής | Γερμανογαλλικοί διάλογοι στην Αθήνα

Νύχτα Αισθητικής | Γερμανογαλλικοί διάλογοι στην Αθήνα

Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Μαΐου 2017, το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας διοργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μια «Νύχτα Αισθητικής».

Δεν πρόκειται απλά για μια νύχτα σκέψης πάνω στην αισθητική, αλλά για μια νέα σύλληψη μιας νύχτας αισθητικής. Μια νέα εμπειρία προτείνεται κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, όπου οι έννοιες θα συναντήσουν τις αισθήσεις και θα ερμηνευτούν μέσα από διαφορετικές γνώσεις και πρακτικές.

Τα δύο ινστιτούτα προσκάλεσαν την Camille Louis, φιλόσοφο και δραματουργό και την κολλεκτίβα της Kom.post που αποτελείται από γερμανούς, έλληνες και γάλλους καλλιτέχνες και ερευνητές, για να επιμεληθεί τη διοργάνωση της φετινής Νύχτας της Φιλοσοφίας. Η κολλεκτίβα θα προτείνει μια διαδρομή ανάμεσα στα δύο Ινστιτούτα ως καλλιτεχνική παρέμβαση, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση μεταξύ τους και αναδεικνύοντας την κοινή περιοχή τους.

Στο πλαίσιο της Νύχτας της Αισθητικής θα παρουσιαστούν στα δύο ινστιτούτα: 
Συλλογικοί πειραματισμοί
Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη θεωρητική και την καλλιτεχνική έκθεση:
«Αντίσταση της αισθητικής // αισθητική της αντίστασης»
«Δοκιμή για μια ανέφικτη συνέλευση»
«Ηλεκτρικές αναγνώσεις»
«Αισθητική κατάδυση, νυχτερινή παραλλαγή: μεταξύ ονείρου και παιχνιδιού»  σε 2 μέρη «Inflatable Dreams» και «Tarot Moebling» 
Ανοιχτά εργαστήρια αισθητικής, Υβρίδιες συνελεύσεις: «Υπάρχει τέλος στη μοντέρνα τέχνη;» και «Το άτομο ως αισθητικό υποκείμενο»

Πειραματικές λογομαχίες 
Μια σειρά συζητήσεων - αντιπαραθέσεων μεταξύ θεωρητικών και καλλιτεχνών, μεταξύ ελλήνων, γάλλων και γερμανών προσκεκλημένων, μεταξύ καλλιτεχνικής πρότασης και φιλοσοφικής παρουσίασης.
Αυτές οι συζητήσεις θα παίρνουν συχνά τη μορφή «2 + 1»: 2 αντιμέτωποι και 1 συνομιλητής που έχει προσκληθεί όχι για να αναλάβει τον παραδοσιακό ρόλο του «συντονιστή», του οποίου η αποστολή πολύ συχνά είναι να «κάνει πίσω» ώστε να «αφήνει χώρο» στους άλλους, αλλά για να δράσει, να ζωηρέψει και να ανακινήσει τη συζήτηση στην οποία συμμετέχει ενεργά με βάση το πεδίο των ερευνών του.

Μουσικές στιγμές
Περνώντας από πολιτικά μονοπάτια και από αισθητικές λογομαχίες, η νύχτα θα προχωράει και θα μας οδηγήσει μέχρι την τελική κατάδυση στην ηχητική γλώσσα της πόλης της Αθήνας. Μια γλώσσα πειραματισμών αφού θα συγκεντρώσει, χωρίς να τις μπερδέψει, δυο ετερογενείς μουσικές προσεγγίσεις: στο Γαλλικό Ινστιτούτο τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και στο Ινστιτούτο Goethe τις σύγχρονες δημιουργίες όπου συνδυάζονται διάφορα χρονικά στοιχεία.

Μετακινούμενοι πειραματισμοί στον χώρο της πόλης
Προτείνονται διάφορες διαδρομές: ανάμεσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Goethe-Institut και τον «ενδιάμεσο» μεταξύ αυτών χώρο, που δεν είναι άλλος από την πόλη· ανάμεσα σε νέες ακουστικές, οπτικές και λεκτικές εμπειρίες· ανάμεσα σε χειρονομίες και λέξεις που μετακινούνται· ανάμεσα σε ιδιόρρυθμες δράσεις και το συλλογικό, εφήμερο και απρόσμενο αποτέλεσμα που θα συνθέσουν σταδιακά.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Τίνα Μπρέκη