Νεκρή Ζώνη | Χ. Πίντερ | Κ. Φιλίππογλου

Νεκρή Ζώνη | Χ. Πίντερ | Κ. Φιλίππογλου

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή ζώνη» στο θέατρο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» στην καινούρια μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σε παραγωγή του Faust.

Στη νεκρή ζώνη τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν γερνά. Όλα είναι παγωμένα, όλα είναι σιωπηλά.

Ένας πρώην αλκοολικός ποιητής, ο Χιρστ, προσκαλεί σπίιτι του μια χειμωνιάτικη νύχτα έναν άλλο ποιητή, το Σπούνερ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει η αφορμή για να θυμηθούν κι οι δύο περιστατικά της ζωής τους. Και κάπου ανάμεσα στις σκονισμένες αναμνήσεις, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι δύο φαινομενικά άγνωστοι άνδρες εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου. Στο παιχνίδι θα εμπλακούν λίγο αργότερα κι οι Φόστερ και Μπριγκς, βοηθοί(;) του Χιρστ. Πιο πολύ με αγγέλους μοιάζουν. Ή μήπως διαβόλους;Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι όπως φαίνεται.

Τέσσερις άντρες επί σκηνής. Χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά, ουσιαστικά δηλαδή μόνοι τους. Κι όμως κατάφεραν να γεμίσουν τη σκηνή. Ο Γιώργος Αρμένης ως Χιρστ ερμήνευσε υποδειγματικά τη ραθυμία ενός παραιτημένου από τη ζωή ανθρώπου. Οι Γιάννης Στεφόπουλος κι Αντώνης Καρυστινός ήταν απολαυστικοί, ιδιαίτερα στις κωμικές τους στιγμές. Κι έρχομαι τώρα στο κεντρικό πρόσωπο, τον Σπούνερ. Αποκάλυψη ο Συσσοβίτης – δε θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη προσέγγιση του ρόλου. Κατάφερε να συνομιλήσει με τον κόσμο του Πίντερ και να μας προσφέρει με βιτριολικό χιούμορ έναν ήρωα, που ζει στη δική του «νεκρή ζώνη», που είναι σε ψυχική σήψη.

Μια αλληγορική παράσταση που πραγματεύεται τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου. Σίγουρα όχι για όλους, μα ενδιαφέρουσα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Συν-σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά – κοστούμια: Όλγα Μπρούμα
Βοηθός σκηνογράφου: Σίλια Κόη
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φωτιάδη
Μουσική επιλογή - Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Σορώτος |Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Video: Ηλίας Μόσχοβας, Πάνος Οικονόμου
Art direction: Όλγα Μπρούμα
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: FAUST
Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Αλέκος Συσσοβίτης, Αντώνης Καρυστινός, Γιάννης Στεφόπουλος