Μουσείο Μπενάκη : Βλέποντας με τις αισθήσεις

Μουσείο Μπενάκη : Βλέποντας με τις αισθήσεις

Έχουμε αναρωτήθεί ποτέ πώς ένας άνθρωπος με μειωμένη όραση θα μπορούσε να επισκεφτεί ένα μουσείο; Ποιες δυσκολίες θα αντιμετώπιζε και πώς μπορούν αυτές να αρθούν;

Το μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του μια φορά το μήνα (κάθε δεύτερη Δευτέρα) σε επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα και τους καλεί να συμμετάσχουν σε πολυαισθητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν σκηνοθετημένες αφηγήσεις που κάνουν τις συλλογές του μουσείου προσβάσιμες.

Το θέμα της διοργάνωσης φέρει τον τίτλο "Επιστροφές". Η Επιστροφή σήμερα δεν είναι μόνο νόστος ομηρικός. Είναι ελπίδα, δύναμη, υπόσχεση και αρχή. Είναι η αφήγηση της ζωής, η περιπέτεια ξανά, το ταξίδι στην αφετηρία. Είναι παιχνίδι και προσευχή, είναι πόλεμος και προσδοκία, είναι απόφαση και τέλος. Και ξανά αρχή. Είναι έκθεμα και μαζί παραμύθι. Οι Έξι Επιστροφές του φετινού "Βλέποντας με τις Αισθήσεις", από την Επιστροφή του Ήρωα και την Επιστροφή στην Παιδική Ηλικία στη Μισή Επιστροφή, στο Εργαλείο της Επιστροφής και στο Αντίθετό της… φέρνουν κύκλους το χρόνο, τη σκέψη, τον κόσμο.