Ξεφλουδίζοντας τη Μόνα Λίζα

Ξεφλουδίζοντας τη Μόνα Λίζα

Ο Γάλλος επιστήμονας Pascal Cotte ανακάλυψε μια τεχνική με την οποία μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και μπορούμε να δούμε, όπως ακριβώς ξεφλουδίζει ένα κρεμμύδι, όλα τα στρώματα της ζωγραφικής ενός πίνακα. Κάτω λοιπόν από την επιφάνεια του πίνακα της Mona Lisa που όλοι γνωρίζουμε, ο Pascal Cotte ανακάλυψε το πορτραίτο μιας άλλης γυναίκας που πιστεύει πως αυτή είναι η πραγματική, κάποτε υπαρκτή, Lisa del Giocondo. Και κάτω απ' την εικόνα της πραγματικής Lisa ανακάλυψε ακόμα μία γυναικεία φιγούρα πιο αχνή-σαν προσχέδιο, στο κλασσικό στυλ της Madonna της εποχής του Da Vinci.

Ένας πίνακας. Τρείς γυναικείες φιγούρες. Η μία κάτω απ' την άλλη. Η μία μέσα στην άλλη.
Το έκθεμα. Το πραγματικό-κάποτε υπαρκτό- πρόσωπο. Η αχνή φιγούρα αλά Madonna που παραπέμπει σε κάτι θεϊκό. Τρια επίπεδα. Τρεις ποιότητες κίνησης. Ακινησία. Καθημερινή-λειτουργική κίνηση. Εκφραστική κίνηση. 

Με αφορμή τη Mona Lisa και τα τρια επίπεδα του πίνακα, επιχειρούμε να εξερευνήσουμε τις διαφορετικές ποιότητες της κίνησης. Οι φιγούρες που βρίσκονται κάτω από το πρώτο στρώμα του χρώματος «ζωντανεύουν» και κινούνται στο χώρο. Και η γνωστή σε όλους μας Μόνα Λίζα, θα παραμείνει άραγε ακίνητη, μετά από πέντε αιώνες ακινησίας; 
 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη/ιδέα παράστασης: Ιωάννα Μιχαλά
Δημιουργική επεξεργασία: ομάδα babushka
Βοηθός ομάδας: Μελίσσα Κωτσάκη
Ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου, Ιωάννα Μιχαλά, Θοδωρής Τριφύλλης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια ηχογράφησης: Άρης Ντεληθέος
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Νάντη Γώγουλου 
Σχεδιασμός αφίσας: Βάσια Ανδρούτσου
Φωτογραφίες: Αμαλία Βλάχου