Ήταν Όλοι τους παιδιά μου | Γ. Μόσχος

Ήταν Όλοι τους παιδιά μου | Γ. Μόσχος

Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ, με την εξαιρετική γραφή, πλοκή, διαγραφή χαρακτήρων και περιγραφή καταστάσεων τυγχάνει ενός θαυμάσιου ανεβάσματος από το Γιάννη Μόσχο και έναν εξαίσιο θίασο ηθοποιών. Οι εντυπωσιακοί επιθετικοί προσδιορισμοί είναι περα για πέρα αληθείς, καθώς για δύο ώρες και ένα τέταρτο γίναμε κοινωνοί ενός άρτιου θεάματος, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Ο ρεαλισμός του Μίλερ βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στο λιτό από σκηνικό, αλλά πλούσιο σε ερμηνείες και συναίσθημα, θέατρο Εμπορικόν. Η αφήγηση που ξεδιπλώνει αργά ένα ένα τα στοιχεία του έργου, οι πρωταγωνιστές που σταδιακά αναδεικνύουν όλες τις πτυχές των χαρακτήρων, τις μεταπτώσεις των συναισθημάτων και προοδευτικά οδηγούν την ιστορία σε αποκαλύψεις και στο τέλος, η υποβλητική ατμόσφαιρα, η διαρκής κίνηση σε όλο το θέατρο, τα κοστούμια εποχής είναι μερικά από τα στοιχεία που σε καθηλώνουν.

Ο Δημήτρης Καταλειφός και η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου οδηγούν με μαεστρία όλο το θίασο και επιδίδονται σε υψηλές ερμηνείες. Η παράσταση σε «ρουφάει», σε συνεπαίρνει και σου θυμίζει κάτι απλό αλλά ξεχασμένο: πόσο ωραίο, σημαντικό και λυτρωτικό είναι το κλασικό, ρεαλιστικό θέατρο.

Η ιστορία:

1947: η μεταπολεμική ανάπτυξη έχει αρχίσει. Η οικογένεια Κέλλερ επαυξάνει τα αγαθά που απέκτησε κατασκευάζοντας εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη. Το εργοστάσιο, που δουλεύουν πατέρας και γιος, κατασκευάζει πια πλυντήρια και χύτρες ταχύτητας και ευημερεί. Δυο σκιές, ωστόσο, σκοτεινιάζουν την εικόνα: ο άλλος γιος, ο Λάρρυ, που δεν γύρισε ποτέ από τον πόλεμο και το σκάνδαλο με τους ελαττωματικούς κυλίνδρους που έφτιαξε τον καιρό του πολέμου το εργοστάσιο του Κελλερ, ενώ η συντριβή 21 αεροσκαφών οδήγησε σε δίκη και καταδίκη του συνεταίρου του σε πολύχρονη φυλάκιση. 

Η άφιξη της Άννυ, κόρης του συνεταίρου και μνηστής του Λάρρυ (αργότερα και του αδελφού του), ανακινεί παλιές ιστορίες, μυστικά και απωθημένες ενοχές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει για πολλή θαμμένη κι η ορμή της, όταν, επιτέλους, αποκαλυφθεί παρασύρει ενόχους και  συμβιβασμένους στην λυτρωτική κάθαρση.  

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος  
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα 
Μουσική-Ήχοι : Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος 
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου 

Πρωταγωνιστούν:

Τζο Κέλλερ: Δημήτρης Καταλειφός 
Κέητ Κέλλερ: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου
Κρις Κέλλερ: Γιώργος Βουρδαμής 
Ανν Ντήβερ: Δανάη Επιθυμιάδη 
Τζωρτζ Ντήβερ: Κώστας Βασαρδάνης 
Δρ. Τζιμ Μπέηλις: Δημήτρης Καραμπέτσης 
Σου Μπέηλις: Ευγενία Αποστόλου 
Φρανκ Λούμπεϊ: Γιώργος Τζαβάρας 
Λύντια Λούμπεϊ: Ιωάννα Πιατά 

Πληροφορίες για τα εισιτήρια αναλυτικά εδώ