Καλωσορίζοντας τη Βραδιά του Ερευνητή!

Καλωσορίζοντας τη Βραδιά του Ερευνητή!

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την Eπιστήμη και την Έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Με σύνθημα Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας, στην Ελλάδα η φετινή βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254) και στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Καλαμάτα, την Καρδίτσα, το Ρέθυμνο και την Κόρινθο, στις 29 Σεπτεμβρίου!

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έχει ετοιμάσει μια σειρά από δράσεις στους φιλόξενους χώρους του, όπου ερευνητές του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό και διασκεδαστικό σε παιδιά, νέους και γονείς, τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο της δουλειάς του και τους χώρους όπου κινείται.

Αναλυτικά, αναφέρουμε τις δράσεις που προγραμματίζονται:  

- Στο Αίθριο
Κυνήγι Θησαυρού με τους ερευνητές των ινστιτούτων θετικών επιστημών του ΕΙΕ
Παιχνίδια επιβίωσης στον «Κόσμο των Θετικών Επιστημών». Ποιός είναι ο παραμυθένιος κόσμος της Θετικής Γνώσης και πώς μπορείτε να τον κατακτήσετε; Ελάτε να περιπλανηθούμε στον «Κόσμο των Θετικών Επιστημών» μέσω διαδραστικών πειραμάτων που σχετίζονται με το DNA, τις πρωτεΐνες, τα φάρμακα και την ύλη. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών.

«Η Επιστήμη των Ήχων», Μουσικό Εργαστήρι παραγωγής ήχων με τη συνδρομή του Ωδείου Αθηνών
H δασκάλα φλάουτου του Ωδείου Αθηνών Δήμητρα Χανιαλάκη θα παρουσιάσει δύο πνευστά μουσικά όργανα - φλάουτο και piccolo – και σε συνεργασία με τον φυσικό Δρ. Γ. Κακαράντζα, ερευνητή του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ, θα εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και θα δείξουν στα παιδιά τον τρόπο παραγωγής του ήχου.

«Ρίξτε Νόμισμα», Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά. Η αρχαιολόγος- νομισματολόγος, Δρ.Ευαγγελινή Μάρκου ερευνήτρια του ΙΙΕ/ ΕΙΕ, θα δημιουργήσει αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι τα προετοιμάζουν προκειμένου να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος. Με την ολοκλήρωση της δράσης οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιούργησαν και έντυπο υλικό, σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν! Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

«Χ[ρ]ώματα», Εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης πήλινων αγγείων. H αρχαιολόγος Δρ. Αναστασία Γιαγκάκη, ερευνήτρια του ΙΙΕ/ ΕΙΕ, θα μυήσει τα παιδιά στα χαρακτηριστικά της βυζαντινής κεραμικής, ενώ με τη συνδρομή αγγειοπλάστριας θα φτιάξουν πήλινα αγγεία και θα τα διακοσμήσουν κατά τα βυζαντινά πρότυπα, χρησιμοποιώντας μήτρες, σφραγίδες ή και με εγχαράξεις. Με την ολοκλήρωση της δράσης οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μαζί τους τις δημιουργίες τους καθώς και την πολύτιμη εμπειρία και γνώση από τη συμμετοχή τους. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

«Τα υλικά της γραφής στην αρχαιότητα» Διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με σκοπό τη βιωματική γνωριμία μικρών και μεγάλων με την γραφή στην αρχαιότητα. Η Δρ. Χριστίνα Κοκκινιά, επιγραφικός, η Δρ. Μύρινα Καλαϊτζή, αρχαιολόγος, ερευνήτριες του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, και η Δρ. Μυρτώ Μαλούτα, παπυρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα υποδεχθούν το κοινό στο εργαστήριο γνωριμίας με μορφές και υλικά γραφής κατά την αρχαιότητα, καθώς και με βασικές μεθόδους έρευνας των αρχαίων επιγραφών επί λίθου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πιάσουν στα χέρια τους γραφίδες και καλάμια για να γράψουν επάνω σε κηρωμένες πινακίδες (tabulae ceratae), παπύρους και περγαμηνές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά (ηλικίας 7-17 ετών) και ενήλικες.

Εκθέματα «Ανατομία ενός βυζαντινού βιβλίου» Ο ιστορικός-παλαιογράφος Δρ. Ζήσης Μελισσάκης, ερευνητής του ΙΙΕ/ΕΙΕ, θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο ομοίωμα βυζαντινού βιβλίου, στο οποίο διακρίνονται τόσο τα ορατά όσο και τα «κρυφά» μέρη της δομής του. Με βάση αυτό θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν οι Βυζαντινοί τα βιβλία τους, καθώς και τις διαφορές που παρουσίαζαν αυτά σε σχέση με τα σημερινά βιβλία.

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» Ο ιστορικός Δρ. Θύμιος Νικολαϊδης, ερευνητής του ΙΙΕ/ΕΙΕ, μέσα από συζήτηση με το κοινό θα παρουσιάσει τον αρχαιότερο αστρονομικό και ημερολογιακό υπολογιστή με γρανάζια που σώθηκε από τον αρχαίο κόσμο και συνεχίζει να εντυπωσιάζει κοινό και ερευνητές ακόμα και στις μέρες μας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα τρισδιάστατο ομοίωμα του περίφημου πλέον Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

«Το κύτταρο» Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο και με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου και τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Το κιόσκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», Ενημερωτικό υλικό για την παρουσία και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

- Στην Αίθουσα Σεμιναρίων, Ισόγειο ΕΙΕ
«Αλχημικός χρυσός», Η αναπαραγωγή μιας αλχημικής συνταγής. Ο ιστορικός Δρ. Γεράσιμος Μέριανος, ερευνητής του ΙΙΕ/ΕΙΕ θα γυρίσει μικρούς και μεγάλους πίσω στον χρόνο, μεταχρωματίζοντας άργυρο σε χρυσό σύμφωνα με μια ελληνο-αιγυπτιακή αλχημική συνταγή, ενώ ο χημικός Δρ. Γιώργος Μούσδης θα εξηγήσει με σύγχρονους επιστημονικούς όρους τις διεργασίες που επιτελούνται. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών

- Στη Βιβλιοθήκη
"Το βιβλίο που έκλεψε τη γνώση!" Μια ιστορία για ένα βιβλίο "κλέφτη'', που πήρε όλη τη γνώση από τα άλλα βιβλία, χωρίς κανείς να το καταλάβει! Μια διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία έμπνευσης, όπου η ιστορία δημιουργείται και εξελίσσεται μπροστά στα παιδιά, σαν ζωντανός κινηματογράφος, μέσω των ταχύτατων σχεδίων από το χέρι της Λήδας Βαρβαρούση επάνω σε χαρτί μεγάλης επιφάνειας. Λόγος, πνεύμα, χιούμορ, τέχνη, άνθρωπος, όλα συμπράττουν στο τελικό αποτέλεσμα της Ζωγραφήγησης. Το βιωματικό δρώμενο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

- Στο Αμφιθέατρο
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Το ταξίδι της τροφής»: Σειρά ντοκιμαντέρ για τη διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή ερευνητών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής ΣΚΑÏ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.