Ράνια Μπέλλου | Immortal Love or Ode to the Past

Ράνια Μπέλλου | Immortal Love or Ode to the Past

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την τέταρτη ατομική έκθεση της Ράνιας Μπέλλου με τίτλο «Immortal Love or Ode to the Past». Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια τα οποία φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις τα τελευταία δύο χρόνια. Τα έργα βασίζονται σε ένα ημερολόγιο της
περιόδου 28 Μαΐου 1945 έως 16 Φεβρουαρίου 1952 το οποίο ανακάλυψε σε κάποια υπαίθρια αγορά της Αθήνας. Ο συντάκτης του ημερολογίου Π. Στάης αποτύπωσε στο χαρτί σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, αλλά και δικά του ερωτικά ποιήματα. Το ημερολόγιο είναι κατά κύριο λόγο γραμμένο στα ελληνικά, έχει γράψει μόνο λίγα αποσπάσματα στα αγγλικά, τα οποία είναι αφιερωμένα στην εκλεκτή της παιδικής του ηλικίας, τη Μάρθα, την οποία αποχωρίστηκε πριν τριάντα πέντε χρόνια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

 Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει σε ένα από τα ομότιτλα ποιήματα του ημερολογίου. Ο δημιουργός του έγραψε το ποίημα προσμένοντας να ξανασμίξει με την αγαπημένη του. Παρατηρώντας τα χειρόγραφα του Στάη, η Μπέλλου αποκόμισε την εντύπωση ότι ο συντάκτης επέστρεφε σταθερά σε εικόνες της παιδικής του ηλικίας, εξυμνώντας το παρόν. 
Αναλαμβάνοντας το καθήκον να αναπλάσει το σύμπαν του Π. Στάη, η Μπέλλου ξανάδωσε ζωή και δημιούργησε εικόνες για γεγονότα, χαρακτήρες και στιγμιότυπα της ζωής του, με μια σειρά από διάτρητα, κατακερματισμένα αλλά και αλληλοσυνδεόμενα, στρωματοποιημένα επίπεδα λεπτών σχεδίων, τα οποία, αποτυπώνουν στιγμές από την περίοδο 1910-1920 στη Σμύρνη καθώς και την περίοδο 1940-
1950 στην Αθήνα.
.
Τα σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση συνοδεύονται από το «Immortal Love or Ode to the Past», ένα μοναδικό βιβλίο που αποτελείται από τριάντα σχέδια σε κολάζ από χρωματιστά αραχνοΰφαντα χαρτιά. Ταυτόχρονα, η σχετική βιντεοπροβολή στην αίθουσα παρουσιάζει ένα θεατή που ξεφυλλίζει το έργο και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει το σαγηνευτικό του περιεχόμενο. Ο θεατής γίνεται έτσι μάρτυρας μιας αναμέτρησης του παρόντος και του παρελθόντος. Η φωνή του αφηγητή σταδιακά μετατρέπεται σε μνήμη πριν την πραγμάτωσή της. Μια ηχώ προτού γίνει φωνή, ένα αφήγημα προτού γίνει πραγματικότητα.


Εγκαίνια: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018, 19.00