Η Gabriela Montero στο Μέγαρο

Η Gabriela Montero στο Μέγαρο

Μία από τις σπουδαιότερες κλασικές πιανίστριες στον κόσμο, αλλά και σημαντική συνθέτης, η φημισμένη Gabriela Montero (Γκαμπριέλα Μοντέρο) θα πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση στη χώρα μας, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κοντσέρτο πιάνου, όπου τα κλασικά αριστουργήματα του Σούμπερτ και του Σούμαν συνυπάρχουν αρμονικά με δικές της συνθέσεις και άλλα γνωστά και αγαπημένα σύγχρονα ακούσματα - ανάμεσά τους και το Chariots of Fire του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ, που υπόσχεται στο Αθηναϊκό κοινό μία σπάνια μουσική εμπειρία. Μία μοναδική συναυλία όπως μοναδική είναι και η Γκαμπριέλα Μοντέρο, αφού πέρα από αδιαμφισβήτητο υπόβαθρο, παιδεία και τεχνική (αυτά ακριβώς που την βοήθησαν να δομήσει την τεράστια καριέρα της ως κλασική σολίστας) , έχει παράλληλα καταξιωθεί διεθνώς, ως η κορυφαία πιανίστρια στους αυτοσχεδιασμούς. «Η σούπερ σταρ με ουσία, η εμνευσμένη συνθέτης και ταυτόχρονα κορυφαία σολίστ, έχει τα πάντα: Μπρίο, λυρισμό, δεξιοτεχνία, χαλύβδινη δύναμη στις έντονες στιγμές και, πάνω απ’ όλα, συναισθηματική εκφραστικότητα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την Μοντέρο ο περίφημος Άντονι Τομμαζίνι στους New York Times!

Την εξήγηση για το «σκηνικό αυτό θαύμα» ίσως να δίνουν τα δικά της λόγια: «Όταν αυτοσχεδιάζω συνδέομαι άρρηκτα με το κοινό μου, με έναν εντελώς μοναδικό τρόπο, και συνδέονται μαζί μου και εκείνοι. Επειδή ο αυτοσχεδιασμός είναι τόσο σημαντικό μέρος του ποια είμαι. Ίσως γιατί είναι ο πλέον φυσικός και αυθόρμητος τρόπος που μπορώ να εκφράσω τον ίδιο μου τον εαυτό».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρώτο μέρος
Σούμπερτ: "Four Impromptus, Op. 90, D. 899"
Σούμαν: "Carnaval, Op. 9"

Δεύτερο μέρος
Μοντέρο: Συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί