Η Επανάσταση του ’21 στην ελληνική ζωγραφική

Η Επανάσταση του ’21 στην ελληνική ζωγραφική

Αμέσως μετά την επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους ξεκίνησε η προσπάθεια απεικόνισης και εικαστικής μνημόνευσης της ιστορίας του αγώνα για την ανεξαρτησία. Τα έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν και τα οποία ως κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχουν το συγκεκριμένο γεγονός και στόχο ακριβώς τη μνημόνευσή του, ή τουλάχιστον τη μνημόνευση κάποιων πτυχών του, αποτελούν το κύριο αντικείμενο της παρούσας ανακοίνωσης.
Ποιες ήταν όμως τελικά οι πτυχές εκείνες του αγώνα που φωτίστηκαν περισσότερο· ποια η τεχνοτροπία που προτιμήθηκε τα πρώτα χρόνια και πώς αυτό αλλάζει στη συνέχεια· ποιος ο ρόλος του επίσημου κράτους σε αυτή τη διαδικασία μνημόνευσης και ποιοι θεσμοί την αναλαμβάνουν· ποια η σχέση και η επίδραση του δημόσιου και επίσημου χαρακτήρα ορισμένων από αυτά στο εικαστικό αποτέλεσμα· πώς, τέλος, το είδος της ιστορικής ζωγραφικής επηρεάζει εν γένει την  ιστορία των τεχνών στην Ελλάδα· αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν.

Εισηγητής: Αλέξανδρος Τενεκετζής

Ο Αλέξανδρος Τενεκετζής είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών (AICA). Υπήρξε επί σειρά ετών ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Έχει διδάξει το μάθημα «Τέχνη και Μνήμη» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος» και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το μάθημα «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» (θεματική ενότητα ΕΠΟ 20: Ιστορία των τεχνών στην Ευρώπη), ενώ έχει διδάξει το μάθημα της Νεοελληνικής Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσεται η ιστορία της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Τέχνης, και πιο συγκεκριμένα η ιστορία της τέχνης του 20ού αι., καθώς και η ιστορία και η πολιτική των θεσμών της τέχνης, όπως μουσεία, εκθέσεις, σχολές Καλών Τεχνών και σχολές επιστημών των Τεχνών, για τα οποία έχει πλήθος δημοσιεύσεων. Είναι συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης ψηφιακού πολιτισμού, PostScriptum, και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη «Δημόσια Ιστορία».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.