Ανάμισης Ντενεκές | του Γιάννη Μακριδάκη

Ανάμισης Ντενεκές | του Γιάννη Μακριδάκη


Το πρώτο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη ο «Ανάμισης ντενεκές», ύστερα από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο και μετά την παρουσίαση της παράστασής στo Monodrama Showcase, που διοργάνωσε ο οργανισμός «Πάφος 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», επιστρέφει για μια νέα σειρά παραστάσεων στο Θέατρο Φούρνος, από τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Η πρώτη σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου, για την ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους - ή αλλιώς για το πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Μια ιστορία που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση.

Ο Γιώργης Πέτικας, ένας άντρας που κρύβεται στα βουνά της Χίου μετά από ένα έγκλημα πάθους, είναι ο ήρωας του έργου. Βλέπουμε τη ζωή του στα βουνά, το κυνηγητό της χωροφυλακής εναντίον του, τον ξεριζωμό. Ένας ήσυχος άνθρωπος που όμως σε μια στιγμή αδυναμίας εγκλημάτισε. Από την έννομη τάξη πέρασε στην παρανομία. Κι έγινε ο ήρωας του νησιού. Ένα πρόσωπο μυθικό που η δράση του οδήγησε στην ταύτιση του επωνύμου του με την ατίθαση συμπεριφορά.

Βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης ντενεκές», η ομότιτλη παράσταση αποτελεί μια ηθογραφία της κλειστής κοινωνίας της Χίου στις παρυφές του 20ου αιώνα. Η τιμή, το λογόδοσμα, το προίκισμα, γίνονται καμβάς για να μας αφηγηθεί ο Χάρης Χαραλάμπους την ιστορία του ήρωα. Στα 80 λεπτά, που διαρκεί η παράσταση μεταμορφώνεται εκτός από τον Πέτικα, στο Γιάννη Λοϊζο, αδελφικό φίλο του ήρωα, στο Σταμάτη, αδελφό του ήρωα, στο χωροφύλακα Πλαπούτα, στο γέρο Μόρο, που τον βοηθά να διαφύγει της σύλληψης και σε όλους τους ανθρώπους που συνάντησε ο Πέτικας στο δρόμο του για το Πελινναίο. Εξαιρετικός σε όλους τους ρόλους ο Χαραλάμπους χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου μα και συγκίνησης.

Η σκηνοθεσία απλή μα απολύτως σαφής καθόρισε το πλαίσιο της ιστορίας, αποφεύγοντας λεπτομέρειες της αφήγησης του βιβλίου, ενώ οι φωτισμοί ταίριαζαν με τις εναλλαγές των συναισθημάτων του ήρωα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή: Μ. Αιγινίτου – Χ. Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ερμηνεία: Χάρης Χαραλάμπους