7 κρεμασμένοι | Λεονίντ Αντρέγιεφ

7 κρεμασμένοι | Λεονίντ Αντρέγιεφ

Τι είναι η ζωή; Ένα ξημέρωμα...

1908. Ρωσία. Επτά κρατούμενοι – πέντε μέλη μίας επαναστατικής ομάδας που κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου και δύο ποινικοί εγκληματίες – καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Στο χρόνο που τους απομένει πριν το προκαθορισμένο γεγονός, οι άνθρωποι αυτοί, κοινωνικά και πνευματικά διαφορετικοί, με κοινό αίσθημα το φόβο, που άλλοτε εκδηλώνεται μέσω της αμηχανίας και του εκνευρισμού και άλλοτε πνίγεται βαθιά μέσα τους, συζητούν για τη ζωή, τα πεπραγμένα τους, αναλογίζονται το μερίδιο ευθύνης των πράξεών τους. Μιλούν ακατάπαυστα για να ξορκίσουν τη σιωπή του θανάτου.  Όχι τόσο του υπαρξιακού, αλλά του πνευματικού, του θανάτου των οραμάτων και των ιδανικών τους. Λίγο πριν το τέλος γίνονται όλοι μια παρέα, «μια χούφτα από ηρωικές καρδιές καμωμένες με θέληση να αναζητούν, να πολεμούν, να ανακαλύπτουν» που πεθαίνουν για την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτό τον κόσμο της αδικίας, της διαφθοράς, του ψεύδους. O αποχαιρετισμός τους περιορίζεται σε ένα βλέμμα, ένα φιλί, μια αγκαλιά. Δεν υπάρχει χρόνος για τα ανείπωτα, όμως ακόμα και μια «συγγνώμη» ή ένα μόνο «σ’ αγαπώ» αρκούν για να εκφράσουν «μια αγάπη πλατιά σαν τη θάλασσα που οι όχθες της ζωής δεν μπορούν να τη συγκρατήσουν».

Ο άδειος σκηνικός χώρος με τα λιγοστά αντικείμενα -μια κρεμάστρα με πανωφόρια, ένα ξύλινο παγκάκι- παραπέμπει στην απόκοσμη αισθητική του κελιού, αποπνέει την παγερότητα του θανάτου. Η προσοχή επικεντρώνεται στα πρόσωπα και στη ρεαλιστική ερμηνευτικά απόδοση των χαρακτήρων του κειμένου του Λεονίντ Αντρέγιεφ. Οι «7 κρεμασμένοι» είναι ένα σημαντικό δείγμα δημιουργικότητας και ταλέντου μιας ομάδας ηθοποιών που, αν και άγουροι ακόμα στο θεατρικό σανίδι καθώς αποτελούν τη νεότερη γενιά του ελληνικού θεάτρου, προσπαθούν δυναμικά και εξελίσσονται.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία – Πρωτότυπα κείμενα*: Αγγελική Πασπαλιάρη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γώγουλος – Αγγελική Πασπαλιάρη
Σκηνική Εγκατάσταση - Κοστούμια : Ιωάννα Πλέσσα
Σχεδιασμός ήχου: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αναγνώστου
Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Poster artwork: George Giannimpas
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Χαρά Κρόμπα
Παραγωγή: Constantly Productions
Παίζουν: Κων/νος Γώγουλος, Κων/νος Δαλαμάγκας, Στέργιος Κοντακιώτης, Αθανασία Κουρκάκη, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Αγγελική Πασπαλιάρη, Χάρης Χιώτης

* Η διασκευή βασίστηκε στη νουβέλα «Οι επτά κρεμασμένοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αστάρτη σε μετάφραση Μαρίνας Λιώμη.