3ο Συνέδριο Σύγχρονης Ιστορίας: Διαστάσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949

3ο Συνέδριο Σύγχρονης Ιστορίας: Διαστάσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949

Το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου οργανώνει με τη στήριξη του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα, το 3ο Συνέδριο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας με τίτλο: «Διαστάσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί 7-12 Δεκεμβρίου 2016, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα.

Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές που συντελούνται στη διάρκεια της Κατοχής είναι καθοριστικής σημασίας κι έχουν συσωρευτική επίδραση στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου. Το δεύτερο συνέδριο του ΠΜΣ που έγινε τον Νοέμβριο του 2014 εξέτασε το πυκνό σε ιστορικό χρόνο διάστημα από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά, μια περίοδο στην οποία επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι η χώρα οδεύει προς εμφύλια σύγκρουση.

Η περίοδος μετά τα Δεκεμβριανά χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των διαδοχικών κυβερνήσεων να επιβάλλουν την τήρηση των όρων της Συμφωνίας της Βάρκιζας του Φεβρουαρίου 1945. Επιπλέον, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών τον Μάρτιο του 1946, και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, επέτειναν την κρίση αντί να οδηγήσουν προς την εκτόνωσή της.

Η κάθοδος της χώρας προς τον Εμφύλιο πόλεμο επιταχύνεται από την αυξανόμενη πόλωση που έχει εκδηλωθεί από την Απελευθέρωση με την καταλυτική συμβολή του ξένου παράγοντα και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που γρήγορα επιβλήθηκε.

Οι νικητές των εκλογών του 1946, απρόθυμοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα της χώρας, παραδίδονται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η τριετία της εμφύλιας σύγκρουσης θα ματώσει ακόμα περισσότερο τη καθημαγμένη από την Κατοχή Ελλάδα, σε μια εποχή που η υπόλοιπη Ευρώπη ανασυγκροτείται, ενώ στην Υφήλιο απλώνεται το δίχτυ του Ψυχρού Πολέμου.

Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου είναι: οι κοινωνικές διαστάσεις του Εμφυλίου, η οικονομία, η πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο ξένος παράγοντας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά υπάρχει εδώ

Η οργανωτική επιτροπή

Στέφανος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Διευθυντής ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος Καθηγητής

Ειρήνη Λαγάνη, Καθηγήτρια

Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Εντεταλμένος διδασκαλίας ΠΜΣ

Λη Σαράφη, Διδάκτωρ Ιστορίας, University of Sussex

Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Εντεταλμένος διδασκαλίας ΠΜΣ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.