1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής

1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής

Για ένα απόγευμα, στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα σημείο της πόλης από εκείνα με τον πιο έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, η σχολική κοινότητα θα μοιραστεί τον Κοινό Τόπο με συλλογικότητες, καλλιτέχνες, οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες, εκπρόσωπους ευπαθών ομάδων κ.ά., για να μιλήσουν και να διεκδικήσουν όλοι μαζί την Αποδοχή και την Συμπερίληψη του Διαφορετικού.

Το Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής είναι μια δράση που έχει ξεκινήσει ως καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία της Αττικής με στόχους:
- Να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας (τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς) με την Κοινωνία «έξω από το σχολείο».
- Να επικοινωνήσει όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των διακρίσεων.
- Να γεφυρώσει πολιτισμικές διαφορές και να φέρει κοντά όλους τους λαούς και τις κοινότητες που ζουν, εργάζονται και προσφέρουν σε αυτήν την χώρα.
- Να συστήσει εκείνες τις ομάδες (οργανώσεις, συλλογικότητες, καλλιτεχνικές ομάδες, κ.α) που ήδη βρίσκονται κοντά στο ελληνικό σχολείο και αλληλεπιδρούν με τα μέλη του γύρω από το θέμα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των διακρίσεων, ή προσφέρουν υπηρεσίες σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (πχ κέντρα φιλοξενίας προσφύγων).
- Να παρουσιάσει είδη τεχνης με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος ο περισσότερος κόσμος.
- Να διασκεδάσει  και να φέρει κοντά τους συμμετέχοντες.

Στο φεστιβάλ, συμμετέχουν με τραπεζάκια ενημέρωσης ή καλλιτεχνικά και βιωματικά εργαστήρια οι παρακάτω οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες καλλιτεχνών:
Συνήγορος του Πολίτη/Συνήγορος του Παιδιού, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, ΑΡΣΙΣ –Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων , Ανοικτό Σχολείο Mεταναστών Πειραιά, Αντώνης Παπαθεοδούλου συγγραφέας,Ani-Mate & Meet the Other, ΑRT TUTU, Ash Ιn Αrt, ΑctionAid Hellas, Generation2.0, Griego Latino, Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια), Ελ.σ.σ.Α Ελληνικός Σύλλογος για το Συνδρομο Asperger, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ΖΩ.Ε.Σ., Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Αθηνά Υγεία", Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πρόσκοποι-Ενεργοί Πολίτες του Κόσμου, Roots&Shoots Jane Goodal Institute, Solidarity Now, Σκασιαρχείο, Σύλλογος Γεωργιανών, Σχολείο Ουράνιο Τόξο, Εργαστήριο φωτογραφίας 18 Άνω, FARE TRADE Hellas.
Επίσης θα λειτουργεί υπαίθρια έκθεση με έργα των :Mhamad Nakam και WD και θα εμφανιστούν τα μουσικά σχήματα/μουσικοί: Babu Gaye, JUSU FOLI SAFARA DJEMBE, FRoOTs SaLaD, The Bad Slime Stam, Tribal West και η Διαπολιτισμική χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής/Ίδρυμα Νιάρχου. Την παρέλαση από το Μοναστηράκι στο Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στις 20:00, θα οδηγήσουν οι: QUILOMBO, Abada Capoeira και το Ελληνικό κέντρο κουκλοθέατρου- UNIMA HELLAS.

* Περισσότερες πληροφορίες για τους στόχους, τον τρόπο παρουσίασης των εργασιών κ.λπ μπορείτε να βρείτε εδώ.
* Επιμέλεια εκδήλωσης: Ελένη Καραγιάννη (Εικαστικός -Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής)