Περί «παργουλίσματος»

 

Τα χταποδάκια εδώ είναι ντόπια, από το Αγκίστρι της Αίγινας. Τα πιάνουμε, τα παργουλάμε γι αυτό γίνονται σγουρά στις άκρες. Από εκεί καταλαβαίνεις αν είναι παργουλισμένο το χταπόδι. Αν το πλοκάμι είναι ίσιο δεν είναι καλά παργουλισμένο.

Τι σημαίνει παργούλισμα;

Σημαίνει ότι το τρίβεις στο βράχο για να φύγει το σάλιο που έχει, για να γίνει σκληρό και να μπορεί να ψηθεί. Μετά τα αφήνουμε στον ήλιο αρκετές ώρες, να στεγνώσουν, να σκληρύνει η πέτσα και να μείνουν τα ζουμιά μέσα. Αν το ψήσεις όσο η πέτσα είναι μαλακιά τα ζουμιά φεύγουν, τα χάνεις και δεν έχει όλη τη γεύση. Το βραδάκι τα κόβουμε, τα πετάμε στη "φουφού" κι έρχονται οι πελάτες και τα δοκιμάζουν!