Να "ζιν" κανείς ή να μη "ζιν"

 

Είμαι η Παναγιώτα (αρχιτέκτονας) από την ομάδα "These are a few of our favorite things". Μαζί με τον Τάσο (γραφίστα), ξεκινήσαμε το 2013 να ασχολούμαστε  με τα ζιν με αφορμή το πρώτο φεστιβαλ: "Athens zinefest". Αυτή είναι η προσωπική μας συλλογή από ζιν. Η Athens zin  Bibliotheque είναι μια βιβλιοθήκη που έχει να κάνει με ζιν και ανεξάρτητες εκδόσεις. Από τότε που ανοίξαμε, ο κόσμος έρχεται και αφήνει ζιν. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε με 300 ζίν και τώρα αριθμεί γύρω στα 500.

Τι είναι τα "ζιν";

Τα ζιν είναι αυτοεκδόσεις διαθέσιμα σε λίγα αντίτυπα όμως, από 5 μέχρι 1000 το πολύ, και σκοπός τους είναι να εκφραστεί ο δημιουργός κι όχι το κέρδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεματολογία είναι ιδιαίτερη από πολιτικά, μουσικά, κόμικς, καλλιτεχνικά κλπ. Η λέξη ζιν προέρχεται από το "magazine" και παλιότερα λέγονταν και "φανζίν". Για παράδειγμα στα 80s που δεν υπήρχε το ιντερνέτ μέσω των "φανζίν", και συγκεκριμένα στον χώρο της μουσικής προσπαθούσαν να φέρουν την γνώση εδώ από την Αγγλία. 'Ηταν πιο "υποκουλτούρα". Τώρα είναι πιο "mainstream" φάση.

Επιλεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στον 2ο κύκλο της πρωτοβουλίας "Ίχνη Εμπορίου" που πραγματοποιήθηκε στην Στοά Εμπόρων το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου με 15 Μαρτίου 2015. Στον χώρο μας πραγματοποιήθηκαν επίσης εργαστήρια όπου ο καθένας μπορούσε να φτιάξει το δικό του ζιν.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.