CASANOVA

CASANOVA

Υπάρχουν μερικές λέξεις στο λεξιλόγιο και τη φαντασία μας, που το άκουσμα τους και μόνο είναι αρκετό για να σε μεταφέρουν σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, σε έναν κόσμο με μυστήριο, έρωτα, χρώματα και τέχνη.

Και κυρίαρχες λέξεις στο δικό μου λεξιλόγιο για αυτές τις εικόνες, είναι ο μυστηριώδης Καζανόβα και η μαγευτική Βενετία.

Περπατώντας πριν λίγες εβδομάδες στα στενά της τελευταίας, πάντα συντροφιά με ένα βιβλίο, κατάλαβα από πρώτο χέρι τι σημαίνει μαγεία, ερωτισμός, ομορφιά και μυστήριο. Πόσο μάλλον όταν για ξεναγό, κρατούσα στα χέρια μου τα απομνημονεύματα του Casanova, ένα βιβλίο γεμάτο από λέξεις και εμπειρίες του πιο σπουδαίου κυνηγού ηδονών στην ιστορία.

 

Κάθε μικρή γέφυρα ήταν και ένα διαφορετικό σκηνικό από όπου θα μπορούσε να ζωντανέψει μία ακόμα ερωτική του ιστορία. Κάθε παράθυρο και μια πιθανή είσοδος σε ένα δωμάτιο που μπορεί να  πέρασε τη βραδιά του ή να έγραψε κάποιο από τα ποιήματα του.

 

Η Βενετία, θαρρείς και είναι μια πόλη αφιερωμένη στην αρχοντιά και τη μνήμη του. Την μνήμη ενός ανθρώπου που η ειλικρίνεια του έμεινε αθάνατη και οι λέξεις του έκαναν τα μάγουλα άπειρων κοριτσιών να κοκκινίσουν από έρωτα και αμηχανία…

Ό,τι και να γράψει κανείς για την πόλη με τα αμέτρητα κανάλια είναι λίγο. Όσο και αν προσπαθούσα να την φανταστώ πριν πατήσω το πόδι μου στο έδαφος της, είναι λίγο μπροστά στην αρχοντιά και το μεγαλείο που έχει να σου προσφέρει.

Από την κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου, μέχρι τα πολύχρωμα σπιτάκια του Burano και από τη γέφυρα του Ριάλτο έως τις φυλακές του παλατιού των Δόγηδων, όλα μιλάνε για έναν πολιτισμό και μια λατρεία στη τέχνη που σπάνια υπήρξε όμοια της. 

 

Κάθε γωνιά μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει το θέμα και ενός διαφορετικού βιβλίου, κάθε κανάλι και ένας ανεξερεύνητος έρωτας που δεν ξέρεις τι θα φέρει στην επόμενη στροφή.

 

Η Βενετία, είναι δικαίως η πόλη που αγάπησε ο Casanova και δικαίως η πόλη που του επέστρεψε αυτή την αγάπη.

Ακόμα και πλημυρισμένη από χιλιάδες κόσμου σε κάθε πλατεία, σε κάθε γέφυρα, σε κάθε εκκλησία, σε κάθε σοκάκι, είναι τέτοια η δύναμη και η γοητεία που καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις ως ο μοναδικός εραστής της.

 

Ίσως αυτή να ήταν και η μαγεία που ασκούσε στον ήρωα του βιβλίου μου, που εκτός από χαρτοπαίχτης, ποιητής, θεολόγος, τσαρλατάνος και ενίοτε δραπέτης, παρέμενε πρωτίστως ένας θερμός εραστής, ένας αμετανόητος κυνηγός της αγάπης. 

 

Όταν η νύχτα πέφτει στα κανάλια και οι άμυνες ασθενούν, τότε είναι που ξέρεις πως μπορείς και εσύ να ντυθείς το ρόλο που αγαπήθηκε από κάθε γυναίκα, και στα σκοτεινά, να γίνεις ο ήρωας μιας ιστορίας που θα άξιζε να μπει στις σελίδες ενός βιβλίου και στην καρδιά κάθε μοναχοκόρης ενός μεγάλου έμπορου ή ένδοξου καλλιτέχνη.

Και σε αυτό το βιβλίο, με αυτό το εξώφυλλο που θα μπορούσε να είναι στίχος από ερωτικό ποίημα, βρίσκονται οι πιο ωραίες σελίδες της αλήθειας ενός ανθρώπου που το όνομα του κατάφερε να μπει στην ιστορία, απλά και μόνο επειδή κατάφερε να είναι αληθινός, ειλικρινής και ερωτεύσιμος.

Καλό σου βράδυ Casanova. Σε ευχαριστούμε που κατάφερες να μας κάνεις να ζηλέψουμε μια ζωή τόσο συναρπαστική και αλησμόνητη.

Η Βενετία σου ανήκει!

 

Ευχαριστούμε πολύ τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ (Ζωοδόχου Πηγής 99, Τηλ. 210 7011 461) για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση του βιβλίου και το βιβλιοπωλείο Studium (San Marco 337) για την ζεστή φιλοξενία.

Χρήστος Δασκαλάκης