"Van Gogh Revisited" - η έκθεση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην ταινία "Loving Vincent"

"Van Gogh Revisited" - η έκθεση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην ταινία "Loving Vincent"

Γιατί ακριβώς αυτό είναι όλος ο Βαν Γκογκ. Αυτή η μοναδική σεμνότητα της πινελιάς που αφήνεται αθόρυβα και παθητικά. Δείχνει τα πράγματα με το κοινό τους χρώμα, αλλά με τέτοια ακρίβεια, με τέτοιο έρωτα, που δεν υπάρχει πολύτιμος λίθος που να μπορεί να φτάσει τη σπανιότητά του.
[Αντονέν Αρτώ, Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας, Αιγόκερως, Αθήνα, 1986, 60]

Η πολυτάραχη ζωή και το εντυπωσιακό έργο του Vincent van Gogh έχουν εμπνεύσει κατά καιρούς και με ποικίλους τρόπους, πολλούς καλλιτέχνες και όχι μόνο. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό ανά τον κόσμο στο όνομά του. Όπως το "Loving Vincent" - «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ». Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία-animation που ζωγραφίστηκε εξολοκλήρου στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους σε στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Με αφορμή την ταινία, οι ζωγράφοι αυτοί γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν και θέλησαν να εκθέσουν από κοινού το έργο τους. Την 1η Δεκεμβρίου λοιπόν, εγκαινιάζεται η έκθεση "Van Gogh Revisited", με έργα των καλλιτεχνων που εργάστηκαν επί 9 μήνες στο αθηναϊκό στούντιο. Η πρωτοτυπία της έκθεσης  αυτής, έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του Van Gogh, ενώ ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος του. Έτσι, οι ζωγράφοι επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία τους, είτε σε μορφοπλαστικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή  –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή  πηγή  μελέτης της ζωής του.

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, οι άνθρωποι του περιθωρίου, οι πόρνες.  Η ζωγραφική του αποτύπωνε ένα ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.

Μέσα από την παρούσα έκθεση το κοινό καλείται να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από τα μάτια των 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν με το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος, ο οποίος αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.

Συμμετέχοντες  καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη  Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowski, Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρηστος Μαρμέρης , Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη  Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Άλκηστις Κοντοπούλου, Ιστορικός  Τέχνης, Επιμελήτρια και
Σοφία Χρυσαφοπούλου, Ιστορικός Τέχνης / Κοινωνική  Ανθρωπολόγος , Επιμελήτρια

* Η έκθεση ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4, Ακρόπολη).
* Πάρτε μια ιδέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο βίντεο που ακολουθεί, ενώ περισσότερα για την ταινία και τη διαδικασία παραγωγής της μπορείτε να διαβάσετε  εδώ .
https://www.facebook.com/lovingvincentgr/

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.