Το πρόγραμμα του Κινητήρα για τη σεζόν 2018-2019

Το πρόγραμμα του Κινητήρα για τη σεζόν 2018-2019

Έχοντας ως θεματική το Ταξίδι, ο Κινητήρας (Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών) γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Με έμφαση στην έρευνα, τη διαπολιτισμικότητα και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ επαγγελματιών κι ερασιτεχνών του χορού και του θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, o Κινητήρας τονώνει το θεσμό των residencies, γιορτάζει τα 10 χρόνια του In Progress Feedback Festival και δίνει ακόμη περισσότερο χώρο σε νέους δημιουργούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν το έργο τους με την κοινότητα. Οι συνέργειες του Κινητήρα με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζονται ακόμη πιο δυναμικά φέτος με τη συνδιοργάνωση της πρώτης διημερίδας Reside Festive Perform (RFP) με το Κέντρο Χορού Ακροποδητί της Σύρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης νέων σε στενή συνεργασία με το Crooked House Theatre (Ιρλανδία) και το On and Off (Ισπανία), τη συνεργασία του με το Επίκεντρο της Action Aid, τη συνεργασία του με τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal, ανοίγοντας επίσημα τις πόρτες του σε άτομα με αναπηρία, καθώς και την ongoing παρουσίαση του Video Art Miden. Επίσης, επιστρέφει με ανανεωμένες δράσεις και νέα μαθήματα για παιδιά κι εκπαιδευτικούς, καθώς και με την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Στη Χώρα του Πουπωσγιατί”, που συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου, στο πλαίσιο της δράσης ΕΚΠΛΗΞΗ.

Στο τέλος της σεζόν μια ομάδα μαθητών του Κινητήρα από 4 έως 84 χρόνων θα παρουσιάσει μια παράσταση - αναδρομή στο ρεπερτόριο της Ομάδας από το 1996 μέχρι σήμερα. Επίσης, η καλλιτεχνική ομάδα ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος) συνεχίζει με το δεύτερο κύκλο της δράσης “Απρόσμενες Αναγνώσεις” στο πλαίσιο του “Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”, ταξιδεύει με το έργο “Βαθύς Αναστεναγμός” σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ενώ ξεκινά την έρευνα για το νέο έργο της Βίκυς Αδάμου “Κακή Ποίηση”.

 

Απρόσμενες Αναγνώσεις/ POP UP readings [24 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2018]

Η Ομάδα του Κινητήρα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομάδας ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος) επιστρέφει σε δημόσιους χώρους της πόλης από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διάκριση που έλαβε ο δήμος Αθηναίων και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019. Αναγνώσεις- εκπλήξεις βιβλίων από διαφορετικά πεδία (λογοτεχνία, ποίηση, κοινωνιολογία, ψυχολογία κ.ά.) και αναπάντεχα ονειρικά σύμπαντα μέσα στην αστική καθημερινότητα έρχονται να ξαφνιάσουν τους ανυποψίαστους πολίτες. Ο λόγος, η κίνηση και το τραγούδι ενώνονται σε μικρές και μεγάλες διαδρομές, πάντα με αφορμή τις ποικίλες αναγνώσεις των βιβλίων. Η έννοια της μεταμόρφωσης καθορίζει την αισθητική των μικρών δρώμενων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ένα ονειρικό ψηφιδωτό μέσα στην πόλη.

24/9  10:00-12:00 Πανεπιστήμιο/Σύνταγμα

25/9  10:00-12:00 Ομόνοια/Μοναστηράκι

26/9  10:00-12:00 Πανεπιστήμιο/Σύνταγμα

27/9  17:00-19:00 Κυψέλη

29/9  13:00-15:00 Ακρόπολη

30/9 13:00-15:00 Εθνικός Κήπος

1/10  17:00-19:00 Κυψέλη

2/10  10:00-12:00 Ομόνοια/Μοναστηράκι

 

ΧΟΡΟΣ

The instrument [30 Σεπτεμβρίου 2018]

Η Maya M. Carroll επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Κινητήρα ως guest artist. Στο διάστημα αυτό, θα δουλέψει με την ανερχόμενη χορογράφο Άρια Μπουμπάκη, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της εντατικής τους έρευνας στις 30 Σεπτεμβρίου στον Κινητήρα. Το διάστημα 22 με 26 Οκτωβρίου, η Maya M. Carroll θα παραδώσει τέσσερα μαθήματα σύγχρονου χορού ανοικτά σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την τεχνική The Instrument, ενώ στις 28 και 29 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει την παράσταση Night Glass Day Mirror σε συνεργασία με τον σταθερό συνεργάτη της, Roy Carroll.

Παρουσίαση έρευνας: 30/9 στις 20.30

Night Glass Day Mirror: 28-29/10 στις 21.00

 

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Reside Festive Perform [6 – 7 Οκτωβρίου 2018]

Η Πρώτη Διημερίδα Reside Festive Perform (RFP) θα φιλοξενήσει διοργανωτές ανεξάρτητων ή/και μικρού βεληνεκούς Φεστιβάλ Παραστατικών τεχνών και προγραμμάτων Artistic Residency (Καλλιτεχνικής Κατοικίας) Παραστατικών Τεχνών απ’ όλη την Ελλάδα, σε μια συνάντηση με  σκοπό τη γνωριμία των ανθρώπων, την παρουσίαση των δράσεων και των χώρων υλοποίησης, τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του καθενός και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο δίκτυο αλληλοϋποστήριξης. Το RFP είναι μια πρωτοβουλία που συντονίζεται απ’ το Κέντρο Χορού Ακροποδητί στη Σύρο σε συνεργασία με τον Κινητήρα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στον Κινητήρα. Η διημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ώρα: 17.00-22.00

 

ΧΟΡΟΣ

puzzle (D) [13-14 Οκτωβρίου 2018]

 

Η νικήτρια ομάδα του περσινού In Progress Feedback Festival του Κινητήρα, Int. P, φιλοξενείται στον Κινητήρα για δυο παραστάσεις χορού, με τίτλο puzzle (D) στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Μια αρχή. Υπακούοντας τα σώματα μας υπάρχουμε, ενυπάρχουμε, συνυπάρχουμε. Δημιουργούμε δεσμούς και τους σπάμε. Ή τους αφήνουμε να γίνουν κάτι άλλο στην κυκλική ροή των ιστοριών μας. Γραμμές παράλληλες, τεμνόμενες, ευθείες, καμπύλες, τεθλασμένες. Κάθε αρχή ένα τέλειο τέλος. Κάθε τέλος όλες οι επόμενες αρχές. Και εμείς ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Ομάδα: Int. P (Μαρία Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Καραβίδα, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης)

Χορογραφία - Ερμηνεία: η ομάδα

Μουσική: Μιχάλης Χολέβας

Φωτογραφίες: Γιώργος Μυριαγκός

 

ΒΙΝΤΕΟΤΕΧΝΗ

Non Stop Project [Από τις 3 Νοεμβρίου 2018]

Ο Κινητήρας και το Video Art Miden ανανεώνουν τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν ένα non stop project video dance & video performance. To project θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου με μια κεντρική προβολή ενοτήτων από το πρόσφατο κάλεσμα του Μηδέν_2018, υπό την επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει στη διάθεσή του όλες τις παραπάνω ενότητες, σε ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών στο φουαγιέ του Κινητήρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στη Χώρα του Πουπωσγιατί! [Από τις 4 Νοεμβρίου 2018]

Για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και τους συνοδούς τους

 

Η Έκπληξη μεταφέρεται για 2η χρονιά μέσα στον Κινητήρα με το αυτοσχεδιαστικό έργο Στη Χώρα του Πουπωσγιατί! Ένα μαγικό ταξίδι για μικρούς θεατές και τους συνοδούς τους σε μια χώρα, όπου η περιέργεια και οι αισθήσεις ξυπνούν και παρασύρονται από τη μουσική και το χορό! Οι χτύποι της καρδιάς και ο εσωτερικός ρυθμός, οι κινήσεις και οι εικόνες θα κεντρίσουν τα πού, πώς και γιατί των παιδιών και τα πού, πώς και γιατί όχι των μεγάλων, ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί μια μοναδική και περιπετειώδη ιστορία.  Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με οδηγούς τρεις χορεύτριες και δυο μουσικούς, για θεατές που θέλουν να σηκωθούν, να κινηθούν, να πλησιάσουν τη δράση, να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου. Γιατί κάθε φορά θα γεννιέται μια διαφορετική ιστορία, μια ΈΚΠΛΗΞΗ για όλους!

Συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου

Χορευτές: Κατερίνα Γεβετζή, Τίμος Ζέχας, Ανθή Θεοφιλίδη, Χρύσα Καλλιάφα, Ευγενία Σιγαλού, Σάνια Στριμπάκου και Λία Χαμηλοθώρη (τρεις ανά παράσταση).

Μουσικοί: Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο), Σόλης Μπάρκη (κρουστά), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (κρουστά), Joe Tornabene (φλάουτο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο)
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου

 

ΘΕΑΤΡΟ

Housekeys [10-12 Νοεμβρίου 2018]

Τι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ; Πώς διαμορφώνεται η μνήμη; Τι επιλέγουμε να ξεχάσουμε; Τι κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας; Μια ομάδα ερευνητών της μνήμης βρίσκεται σε ειδική αποστολή: να συλλέξει τις ιστορίες, τα βιώματα, τις αναμνήσεις των μελών της ομάδας αλλά και άλλων και να τα αρχειοθετήσει. Η αποστολή είναι δύσκολη. Τα αρχεία διαρκώς μεταβάλλονται και οι μνήμες παρασύρουν μαζί τους αισθήσεις, διαδρομές, μουσικές και εποχές. Οι δρόμοι και τα σπίτια ξεκλειδώνουν νέες και παλιές ιστορίες. Τα σακίδια γεμίζουν αντικείμενα και εικόνες.
Το Terrasse Ensemble και η Άννα Τσίχλη, ένα από τα παλαιότερα μέλη του δικτύου του Κινητήρα, παρουσιάζουν μια παράσταση για τη μνήμη. Το κείμενο δημιουργήθηκε από τα μέλη της ομάδας μετά από πολύμηνη έρευνα, εργαστήρια και πρόβες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε artistic residency, επισκέψεις σε μουσεία και άλλους χώρους, καθώς και συναντήσεις με εξειδικευμένους στις διαφορετικές εκφάνσεις της μνήμης επιστήμονες (ψυχολόγους, αρχιτέκτονες, χορογράφους κ.ά.).

Σκηνοθεσία - δραματουργία: Άννα Τσίχλη-Boissonnas

Εικαστική επιμέλεια: Δάφνη Κοκκίνη

Κινησιολογία: Ελένη Μυλωνά

Κατασκευή σκηνικού: Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Δάφνη Κοκκίνη, Ελένη Παπαδάκη, Αποστόλης Τσίκας

Κοστούμια: Δάφνη Κοκκίνη, Άντα Παπανακλή

Σχεδιασμός φωτισμών: Άγγελος Γουναράς

Μετάφραση: Esther Menet

Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Shegaj

Παίζουν: Βασιλική Βασιλοπούλου, Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Δάφνη Κοκκίνη, Ελένη Παπαδάκη, Μαρία Σκιαδά, Δημήτρης Τόμπρος, Αποστόλης Τσίκας

 

ΧΟΡΟΣ

Βlack swans & Whose legs (Double bill) [17-19, 24-26 Νοεμβρίου & 1-3 Δεκεμβρίου 2018]

Black Swans

Η ομάδα Almalibre.co ξεκίνησε την έρευνά της για τους Black Swans την περασμένη χρονιά στον Κινητήρα, στο πλαίσιο ενός πολύ ενδιαφέροντος residency. Εμπνεόμενη από τη θεωρία του Taleb και πιστεύοντας ότι το απρόσμενο μπορεί να συμβεί, η ομάδα συνθέτει μια παράσταση με θέμα την πορεία των ανθρώπων προς την πραγμάτωση των επιθυμιών τους. Μέσα από το Black Swans παρουσιάζεται η προσπάθεια και η επιμονή των ανθρώπων να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. 

 


Ιδέα – Χορογραφία - Κείμενα: Αναστασία Μπρουζιώτη

Δραματουργία: Εύθυμης Χρήστου

Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Μπαμπίλης

Απόδοση κειμένου: Σταύρος Αποστολάτος

Μουσική παραγωγή: Γιάννης Ρωμανός

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Τσιγκρής

Μake up artist: Χριστίνα Παναγοπούλου

Χορεύουν: Ματίνα Κοκολάκη, Αναστασία Μπρουζιώτη

 

& Whose Legs

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη σύμβαση, ότι το τρέξιμο είναι η προέκταση του περπατήματος και το περπάτημα του μπουσουλήματος, η παράσταση Whose Legs, ερευνά την αλληλεπίδραση και, εν τέλει, την κατασκευή της σχέσης των ποδιών με το κινούμενο δρομικό πρότυπο που τα περιτριγυρίζει.

 

Ιδέα - Χορογραφία: Επαμεινώνδας Δαμόπουλος

Συν-δημιουργία - Ερμηνεία: Κατερίνα Λιόντου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος

Ηχητικός σχεδιασμός: Αγάπη Ζάρδα

Κοστούμια: Pierre Magendie

Εικαστική επιμέλεια: Φίλιππος Βασιλείου

 

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ

Βαθύς Αναστεναγμός [8 Δεκεμβρίου 2018]

Η Ομάδα του Κινητήρα ταξιδεύει στο Αγρίνιο, όπου σε συνεργασία με το εκεί ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα παρουσιάσει την παράσταση Βαθύς Αναστεναγμός. Μετά την επιτυχημένη της πορεία την περασμένη σεζόν στην Αθήνα, η παράσταση της ομάδας ΓΑΒ, θα παρουσιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ, την επομένη, η Ομάδα του Κινητήρα θα παραδώσει σεμινάρια χορού και θεάτρου στην κοινότητα του Αγρινίου. Με εφαλτήριο το συγκλονιστικό έργο της Nancy Huston και σημαντικούς ερμηνευτές του χορού, της μουσικής και της περφόρμανς, ο Βαθύς Αναστεναγμός καταπιάνεται με χιούμορ και (αυτό)σαρκασμό με τους πόνους και τις ουλές που συλλέγει καθένας στην πορεία της ζωής του, χωρίς, όμως, να στερείται ποτέ τις μικρές και μεγάλες χαρές της.

 

Σκηνική σύνθεση: ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος)

Σκηνικά: Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης: Αντιγόνη Γύρα, Ιωάννα Καμπυλαυκά

Μουσική Σύνθεση κι Επιμέλεια: Ορέστης Τάνης

Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη

Φωτισμοί: Αnti Steve

Βοηθός Ομάδας ΓΑΒ: Χριστίνα Παπαδάκη

Ερμηνεύουν: Βίκυ Αδάμου, Κωστής Δασκαλάκης, Νίκος Δραγώνας, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Γρηγόρης Σερμπής, Κατερίνα Σκιαδά, Joe Tornabene

Guest: Ana Sanchez Colberg

Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Μπινιάρη.

 

 

ΧΟΡΟΣ

The Art of Laboring( TaoL) [18 Ιανουαρίου 2019]

Κάθε γέννα είναι και ένας μικρός θάνατος. Όπως και για να γεννηθεί μια καινούργια ιδέα, το προηγούμενο παράδειγμα ιδεολογίας πεθαίνει. Το έργο The Art of Laboring ( TaoL) αφουγκράζεται τη χορογραφία της ζωής, αλλά και τη ζωή της χορογραφίας: τι σημαίνει να δουλεύεις, τι σημαίνει να γεννάς και να αναγεννάς ιδέες και καταστάσεις. Ένα ταξίδι που αναστοχάζεται κοινωνικά κινήματα, εργασιακά δικαιώματα και νέες μορφές χορογραφικών έργων. Κοιτώντας την ιστορία της χορογραφίας και μέσα από την αναδιαμόρφωση διαφορετικών πρακτικών, οι performers δημιουργούν ένα διαδραστικό περιβάλλον που αποκαλύπτει διαφορετικά πρόσωπα της χορογραφίας. 20 χορογραφίες, πέντε συνεντεύξεις, δυο performers, ένα άδειο κουτί επί σκηνής με τρεις ενσωματωμένους προτζέκτορες, που γυρίζει σαν καλειδοσκόπιο, και σε κάθε γύρα αναδιοργανώνει τις απόψεις μας για τη χορογραφία του σήμερα.

Η Νεφέλη Οικονόμου, μετά την πολύχρονη συνεργασία της με το δίκτυο του Κινητήρα, συνεργάζεται με τον εικαστικό και σκηνοθέτη Ιάσονα Βενετσανόπουλο και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Ράμμο, δημιουργώντας ένα βίντεο που διαπραγματεύεται τις έννοιες της εργασίας είτε κοινωνικά είτε προσωπικά. 

Χορογραφία: Νεφέλη Οικονόμου και συνεργάτες
Επί σκηνής: Νεφέλη Οικονόμου και Sebastian Lingserius
Μουσική σύνθεση: Franz Edvard Cedrins
Συμπαραγωγή: Weld
Με την υποστήριξη των: Kulturrådet och Stockholms Läns Landsting.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.