«Ρισάλτο» η νέα ταινία του Βασίλη Βαφέα

«Ρισάλτο» η νέα ταινία του Βασίλη Βαφέα

Η κεντρική ιδέα του Ρισάλτο είναι πώς οι νέοι, γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, συνθλίβονται κάτω από το βάρος της οικογένειάς τους (γεμάτης από τραύματα, παθογένεια κ.λπ.), αλλά και της κοινωνίας, που τη χαρακτηρίζουν η αναλγησία, οι απάνθρωποι στόχοι για επιτυχία και η θέληση για απόλυτη κυριαρχία πάνω στα ανεξάρτητα άτομα. Οι καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας της ταινίας είναι ιδωμένες μέσα από μία πλάγια και σκωπτική ματιά, που υπογραμμίζει τα κωμικά στοιχεία των διαφόρων σκηνών της ταινίας.

 

Το Ρισάλτο αναφέρεται σε ένα νεαρό σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης, που ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μία μεριά είναι ο κόσμος του θεάματος, γεμάτος λάμψη και γοητεία, που στηρίζεται στους τρεις πυλώνες της κοινωνίας, δηλαδή σεξ, χρήμα και εξουσία. Από την άλλη ο οικογενειακός του περίγυρος, που αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις που ούτως ή άλλως είναι περίπλοκες και τραυματικές. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να βρει την ισορροπία μέσα από την ερωτική αναζήτηση, που κι αυτή όμως θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια δύσβατα. Κι όλα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο εφιαλτικά, όταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα γίνει επικίνδυνη με την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας… Θα καταφέρει ο ήρωας να βρει τη διέξοδο;

Συντελεστές
Ο Βασίλης Βαφέας αγαπάει να δουλεύει με παλιούς συνεργάτες και συγχρόνως να επενδύει σε καινούριες συνεργασίες, καθώς και να πλαισιώνει τους επαγγελματίες ηθοποιούς με ερασιτέχνες, πιστεύοντας στη δυναμική αυτής της αλληλεπίδρασης. Αυτή η δυναμική είναι εμφανής και στη νέα του ταινία Ρισάλτο.


Η μουσική της ταινίας είναι του Θάνου Μικρούτσικου, με τον οποίο ο σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Κωστής Γκίκας, σταθερός συνεργάτης του Βασίλη Βαφέα. Στους παλιούς συνεργάτες συγκαταλέγονται επίσης, ο Νίκος Παπαδημητρίου στον ήχο, η Μάγδα Καλορίτη στα κοστούμια και η Κατερίνα Ροδίου στην κίνηση. Τα σκηνικά έχουν κάνει ο Στέλιος Σιδηρουργός και ο Νίκος Πολίτης.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Νίκος Πουρσανίδης, πλαισιωμένος από τις καταξιωμένες ηθοποιούς Αμαλία Αρσένη, που με το Ρισάλτο κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους, τη Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και τη γνωστή ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο σινεμά.

Κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Κουρλαμπάς και Μαρία Κατσανδρή, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο καστ του σκηνοθέτη, καθώς και οι ηθοποιοί Σταύρος Μερμήγκης, Πάνος Βίτσικας, Τάσος Ράπτης, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Χαραλαμπάκη και Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχουν ξαναπαίξει σε ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις του Βασίλη Βαφέα. Χαρακτηριστικό ρόλο έχει ο σκηνοθέτης και προσωπικός φίλος του Βασίλη Βαφέα, Βασίλης Κεσίσογλου.

Info

Τα γυρίσματα του Ρισάλτο έγιναν σε φυσικούς χώρους σε διάφορες γειτονιές: στο κέντρο της Αθήνας, στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στη Νέα Σμύρνη, στο Παλαιό Φάληρο.

Περισσότερες πληροφορίες facebook, site.