Οι συγγραφείς Matei Visniec και Kari Hesthamar στην Αθήνα

Οι συγγραφείς Matei Visniec και Kari Hesthamar στην Αθήνα

Αφορμή για διάλογο αλλά και μοναδικές εκδηλώσεις αποτελεί και φέτος ο Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος, τον οποίο διοργανώνει στην Αθήνα η EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι Πρεσβείες της Ρουμανίας και της Νορβηγίας συμμετέχουν με εκλεκτούς καλεσμένους και πολλά δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η Νορβηγίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, Kari Hesthamar θα συναντήσει την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στη “Στοά του Βιβλίου”, για να παρουσιάσει το βιβλίο της, “Marianne: A Love Story”. Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή της Marianne Ihlen, της γυναίκας που λάτρεψε ο Leonard Cohen και την οποία ο ίδιος κρατά «ζωντανή» μέσα από τα τραγούδια και τα ποιήματά του (θυμίζουμε το θρυλικό “So Long Marianne”). Περιλαμβάνοντας ανέκδοτα ποιήματα, γράμματα και φωτογραφίες, το βιβλίο διεισδύει στη ζωή της Ihlen και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την περίοδο της διαμονής της στην Ύδρα τη δεκαετία του ’60.

Ο Matei Visniec είναι καλεσμένος της Πρεσβείας της Ρουμανίας και πρόκειται για έναν συγγραφέα που οι Έλληνες έχουν αγαπήσει. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία, καθώς ο Visniec επισκέπτεται συχνά-πυκνά την Ελλάδα, είναι λάτρης του πολιτισμού και των παραδόσεων. Τον Ιανουάριο του 2015 παρευρέθηκε στις παραστάσεις του έργου του, «Η Λέξη Πρόοδος στο Στόμα της Μητέρας μου Ηχούσε Πολύ Φάλτσα», που ανέβαινε στο Θέατρο Προσκήνιο. Λιτός και προσιτός συνομίλησε τότε με φίλους και αναγνώστες για το έργο, την κρίση, τις ευρωπαϊκές και ηθικές αξίες, την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, θα βρίσκεται στην Στοά του Βιβλίου για να συζητήσει με το κοινό για τα έργα του και κυρίως για το μυθιστόρημα, «Ο αποφυλακισμένος κύριος Κ», που εκδόθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Η συνέχεια θα δοθεί στις 7 το βράδυ στο Polis Art Cafe με το θεατρικό έργο, «Οι τσέπες με ψωμί», που θα ανεβάσει στα ρουμάνικα η θεατρική ομάδα «Θέατρο των Ανεξάρτητων Επαγγελματιών».

Περισσότερα για τον λογοτεχνικό περίπατο μπορείτε να μάθετε εδώ.

Ελευθερία Πάντζιου