Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

«Πρέπει να συνεχίζεις, δεν μπορώ να συνεχίσω, θα συνεχίσω». Μια φράση του Σάμιουελ Μπέκετ  γραμμένη στο πρωτοσέλιδο του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η φράση αυτή που χαρακτηρίζει και συνοδεύει απόλυτα τη φετινή διοργάνωση. Καταφέρνοντας να φέρουν  εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο, μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες, οι φετινοί διοργανωτές και η καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν έτοιμο το πρόγραμμα και μας το παρουσίασαν εχθές στην Πειραιώς 260.

Ο κος Βαγγέλης Θεωδορόπουλος, ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τόνισε την ανάγκη αυτού του θεσμού να συνεχιστεί και πως οι δυσκολίες μπορούν να οδηγήσουν σημαντικά στη δημιουργία και στη συσπείρωση των καλλιτεχνών, ειδικά για μια στιγμή συνάντησης σαν και αυτή, μια στιγμή που το κοινό στηρίζει και για την οποία ανυπομονεί. Ξεκινά λοιπόν ένας κύκλος συζητήσεων για τα προσεχή έτη, περιλαμβάνοντας ζητήματα όπως ο επιθυμητός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, οι προβληματισμοί που κυκλώνουν την έννοια και την πολιτική του, καθώς και οι τάσεις και οι προοπτικές στην τέχνη της σκηνοθεσίας στη Ελλάδα του σήμερα. Στους κύκλους συζητήσεων θα εντάσσονται επίσης  ενότητες, όπως οι νέες μορφές του πολιτικού θεάτρου και η  φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, με τα εικαστικά και τη μουσική να αποτελούν θέμα συζήτησης από του χρόνου.

 

Την πιο ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση των προγραμματισμένων δράσεων για τα επόμενα χρόνια με κυρίαρχο τη δημιουργία του Λυκείου Επιδαύρου. Ένα διεθνές κέντρο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος. Ξένοι και Έλληνες φοιτητές δραματικών σχολών και ηθοποιοί, θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή την εμπειρία. Η κατασκήνωση, που θα στηθεί για αυτό τον σκοπό στην περιοχή της Επιδαύρου και η σύμπραξη των καλλιτεχνών από διαφορετικά περιβάλλοντα, θα δώσει ζωντάνια στην περιοχή, δημιουργώντας κάτι νέο, όμορφο, καθώς στον κεντρικό άξονα του Σχολείου θα βρίσκεται η πολυφωνία. Το Φεστιβάλ επεκτείνοντας τις δράσεις του σε δημόσιους χώρους θα χρησιμοποιήσει  την  Αθήνα με τις πλατειές, τα μουσεία, τις στοές, τους δρόμους της, καθώς και τους χώρους της Α.Σ.Κ.Τ  ως χώρο έκφρασης. Προγραμματισμένες είναι και δράσεις με σκοπό την υποστήριξη της θεατρικής γραφής και δραματουργίας στη χώρα, θέτοντας έτσι τη δραματουργία ως έναν εξίσου βασικό άξονα της πολιτικής του Φεστιβάλ. Ενώ όσον αφορά στις διεθνείς παράγωγες δόθηκε έμφαση στην εμπιστοσύνη που εισέπραξαν οι καλλιτέχνες, καλλιτέχνες που δεν ακολούθουν τις θεατρικές συμβάσεις, γράφουν και δημιουργούν μόνοι τους, για την εποχή τους και την πραγματικότητα της εποχής τους, δίνοντας έτσι φωνή στην τέχνη.

Με ανυπομονησία περιμένουμε και τις εκδηλώσεις με αφορμή τα τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που θα μας χαρίσουν τρεις θεατρικές παραστάσεις και τρεις κινηματογραφικές προβολές , οι τελευταίες  σαν σε θερινό σινεμά θα φιλοξενηθούν στον κήπο της Πειραιώς 260.

Μπορεί τα πράγματα να ήρθαν  διαφορετικά φέτος, πιο πιεσμένα και ξαφνικά,  αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την προσμονή και τον ενθουσιασμό μας για τις φετινές δράσεις, έχουμε άλλωστε και ένα opening party για το οποίο πρέπει να ετοιμαστούμε και σίγουρα  να ξεκινήσουμε να μελετάμε το πρόγραμμα!

 

 

Κλειώ Σιώζου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.