Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Παιδείας έχει ως στόχο την έρευνα, μελέτη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης. Μέσα από τα εκθέματα, τις συλλογές και το αρχείο του στοχεύει στο να αναδείξει την ιστορία και την εξέλιξη της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής στην Ελλάδα.

Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 το Μουσείο θα ανοίξει για άλλη μια σχολική χρονιά τις πόρτες του και προσκαλεί όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, να το επισκεφθούν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικία και σε κάθε μαθησιακή ανάγκη. Ακόμη, μέσα από τις δραστηριότητες,  θα μπορέσουν να βιώσουν και να ανακαλύψουν πώς ήταν η σχολική ζωή πριν εκατό χρόνια.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

Το Μουσείο της Παιδείας ανήκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρχισε να συγκροτείται το 1993, ενώ η πρώτη έκθεση διαρκείας εγκαινιάστηκε το 2000.
Το Μουσείο της Παιδείας μέσα από τα εκθέματα, τις συλλογές και το αρχείο του στοχεύει:

- Στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης,
- στην έρευνα και μελέτη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο της Ιστορίας της Παιδείας, Παιδαγωγικής, Αγωγής και Εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, σε σχέση με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την υφήλιο,
- στην κατάρτιση αποφοίτων ΑΕΙ σε ζητήματα Μουσειακής Παιδαγωγικής,
- στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εξωσχολικών φορέων.

Από το 2013 λειτουργεί καθημερινά, απευθυνόμενο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μια μόνιμη έκθεση αλλά και ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που εκπονούνται παράλληλα. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο της Παιδείας είναι πέντε και απευθύνονται σε τάξεις νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

Για το Νηπιαγωγείο και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, υπάρχει το πρόγραμμα «Όταν το κουδούνι χτυπήσει» στο οποίο τα παιδιά γνωρίζουν τη σχολική ζωή όπως ήταν 100 χρόνια πριν και δεσμεύονται σε δημιουργικές δραστηριότητες. Ακόμη, υπάρχει το πρόγραμμα «Ο κύριος Ντο και η κυρία Φα παίζουν στο Μουσείο», ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι που συνδυάζει το ερέθισμα του ήχου με τη σωματική έκφραση. Για τις τάξεις Γ’ έως ΣΤ΄ Δημοτικού τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το διάλειμμα αρχίζει», μια διασκεδαστική ζωντανή προσομοίωση του σχολικού διαλείμματος και των παιχνιδιών του παρελθόντος, και στο πρόγραμμα «Μια μέρα στο σχολείο 100 χρόνια πριν» όπου δημιουργούν μικρές αφηγήσεις και παρακολουθούν μια παράσταση χαρτοκουκλοθεάτρου. Τέλος, για το Γυμνάσιο οι μαθητές ξεναγούνται στο χώρο, συζητούν για την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, και παρακολουθούν μια δραματοποιημένη παράσταση για το Παρθεναγωγείο του Βόλου του παιδαγωγού Α. Δελμούζου.  

 

 

Πληροφορίες: Μουσείο Παιδείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη, 15784 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2107277564

Email: [email protected]

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.