Η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής συναντάει πάλι την Aspen Greece την Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής συναντάει πάλι την Aspen Greece την Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

18 Ιουλίου όπως κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.  Παντού στον κόσμο καλείται ο πολίτης να προσφέρει ή να διαθέσει εθελοντικά τουλάχιστον 67 λεπτά από τον χρόνο του για καλό σκοπό.

 

Φέτος για να τιμήσουμε την Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής μαζί με την φαρμακευτική εταιρεία Aspen Greece και τους φίλους της Νοτίου Αφρικής, επισκεφτήκαμε το Δίκτυο Μεταναστριών Ελλάδος «Μέλισσα». Στόχος μας να αφιερώσουμε εθελοντικά μέρος από τον χρόνο μας για να κάνουμε κάτι καλό, εποικοδομητικό, που θα βοηθήσει συνανθρώπους μας ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την προσπάθειά μας να μπορέσουμε να γευτούμε τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας στους φιλόξενους χώρους του «Μέλισσα».

 

Πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, καθώς και οι πέντε συν-ιδρύτριες του «Μέλισσα», όλοι μας καλωσόρισαν με ζεστό χαμόγελο. 

 
 

Μάλιστα η Κλικ Νγκουέρε (μια από τις συν-ιδρύτριες) μας υποδέχτηκε με τραγούδια της Μίριαμ Μακέμπα, που αποτελούν σύμβολο του αγώνα ενάντια στο Απαρτχάιντ. 

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο κ.Μαρτίνους Βαν Σκάλβεϊκ, Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε περισσότερους Μαντέλα για να  κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο». 

Στη συνέχεια, όλες μαζί -σαν τις μέλισσες που παράγουν μέλι-, συνεργαστήκαμε μέσα στους χώρους του «Μέλισσα» που είχαν διαμορφωθεί σε εργαστήρια, για να ετοιμάσουμε πακέτα με είδη υγιεινής για τις γυναίκες πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε κοσμήματα 

 

και διάφορα αντικείμενα με πεπιεσμένο χαρτί, να φυτέψουμε βασιλικούς σε γλαστράκια, τα οποία αργότερα μοιράσαμε στη γειτονιά γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας. Όλοι οι συμμετέχοντες εργαστήκαμε με ζήλο και χαρά. Το ομαδικό πνεύμα και η αλληλοϋποστήριξη κυριαρχούσαν. Μια συνεργασία με κοινό όραμα και αξίες.

 
 

 

Πέρα από όλα αυτά, είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με όσες γυναίκες μετανάστριες βρίσκονταν εκεί και να ακούσουμε για την καθημερινότητά τους. Στα κουρασμένα τους πρόσωπα αναγνωρίσαμε ανακούφιση, ευγνωμοσύνη αλλά και λαχτάρα να συναντήσουν νέους ανθρώπους, να γνωρίσουν νέες τέχνες, να μάθουν την ελληνική γλώσσα. 

Στα τρυφερά πρόσωπα των παιδιών τους διακρίναμε τη χαρά καθώς μας πλησίαζαν επιδιώκοντας την επαφή και την επικοινωνία. Τα περισσότερα μάλιστα τα κατάφερναν αρκετά καλά στα αγγλικά.

Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Καθώς με αγκάλιασαν αναζητώντας τρυφερότητα, με συγκίνησε πέρα από την αμεσότητα που είχαν, το καθαρό και έξυπνο βλέμμα τους.

 
 

Ήθελαν να μου δείξουν το playroom, να μοιραστούν μαζί μου τον παραμυθένιο κόσμο που κρύβεται σε εκείνο το δωμάτιο, τις ιστορίες που  ζουν, τα παιγνίδια που όλα μαζί παίζουν. Γελούσαν και αισθάνονταν ασφάλεια.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων. Η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής χάρισε μια τιμητική πλακέτα και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Νέλσον Μαντέλα «Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία» στις συν-ιδρύτριες του «Μέλισσα»

 

Η Κλικ Νγκουέρε έχει το δικό της εργαστήρι μέσα στον χώρο του «Μέλισσα». Πλέκει με βελονάκι και δημιουργεί ρούχα κι αντικείμενα https://www.facebook.com/ClicksCollection/?fref=ts.

 

Από αυτά χάρισε στον Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής μια μέλισσα και στην ομάδα της Aspen Greece ένα τριαντάφυλλο. Δώρα συμβολικά που φέρουν προσωπικά στοιχεία και πολλή αγάπη.

Τέλος, η ίδια μαζί με την Idaltiza που αποτελούν τα Mandela Girls, μας παρέσυραν σε ένα μείγμα αφρικάνικων χορών με ρυθμούς που απελευθερώνουν το σώμα και το συναίσθημα. 

 

Δεν μπορούμε ίσως να σώσουμε τον κόσμο αναλαμβάνοντας μεγάλες εκστρατείες. Μπορούμε όμως, σε προσωπικό επίπεδο και με μικρές δράσεις να καταπολεμήσουμε την αδικία, να προσφέρουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και να ευαισθητοποιούμε τους γύρω μας με τέτοιο τρόπο ωστε να κάνουμε την αλλαγή. Σήμερα, όλοι οι συμμετέχοντες, με το ταλέντο και τη φαντασία τους κατέθεσαν το προσωπικό τους στίγμα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα. Η δύναμη της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος αποτέλεσε τη βάση για την επιτυχία αυτής της σημαντικής ημέρας. Όλοι οι συμμετέχοντες αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν αλλά και την ευαισθησία που έδειξαν και δείχνουν κάθε χρόνο. Συγχαρητήρια πολλά και στις γυναίκες του «Μέλισσα» που κάθε μέρα εργάζονται σιωπηλά με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής παιδιών και γυναικών, μεταναστών και προσφύγων που χρειάζονται στήριξη στη καθημερινότητά τους. 

 

Οι κοινές δράσεις είναι χαρά, είναι συναίσθημα και σκέψη, είναι μοίρασμα και δόσιμο. Η ανταμοιβή για εμάς ήταν αυτή η επίσκεψή μας στους φιλόξενους χώρους του «Μέλισσα».

«Ένα έξυπνο μυαλό με μια καλή καρδιά είναι πάντα ένας ανίκητος συνδυασμός»
~Νέλσον Μαντέλα~

 

Περσινή δράση της Παγκόσμιας Ημέρας Νέλσον Μαντέλα εδώ.