FairTrade Hellas | Are you gonna be fair?

FairTrade Hellas | Are you gonna be fair?

Φανταστείτε μια ισλαμική κοινότητα σε αγροτική περιοχή της μακρινής Ινδονησίας. Βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μιλήσουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του συνεταιρισμού παραγωγής καφέ όπου εργάζονται με μόνη αναγνωρισμένη ιδιότητα της συζύγου εργάτριας. Τώρα, έχοντας ιδρύσει το δικό τους Fairtrade συνεταιρισμό, έχουν δική τους γη, εισόδημα και φωνή...

Η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση Fair Trade Hellas μάς δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το δίκαιο εμπόριο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το Δίκαιο Εμπόριο αφορά στη βελτίωση των εμπορικών συνθηκών και στην υποστήριξη της βιωσιμότητας. Ο παραγωγός αμείβεται δίκαια για τα προϊόντα του, καταρτίζεται ή/και ενισχύεται οικονομικά ώστε να επενδύει σε γεωργική τεχνολογία, ενώ πρωταρχικοί στόχοι είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο (όχι παιδική εργασία, όχι διακρίσεις, υγιείς συνθήκες εργασίας) αλλά και στο περιβάλλον (όχι παρασιτοκτόνα).

Δεσμευμένη στις αξίες της δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, βιωσιμότητας και ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών η Faire Trade προωθεί μέσω του e-shop της προϊόντα, που είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω αρχών από παραγωγούς αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών.

 

1226 πιστοποιημένες παραγωγικές μονάδες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αποτελούνται από περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο αγρότες και εργάτες/τεχνίτες, είναι οι ωφελούμενες, ενώ μέρος των εσόδων επενδύεται στην ανάπτυξη των κοινοτήτων όπου ζουν.

Τα καταστήματα Fair Trade διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα.  Το σήμα World Fair Trade Organization (WFTO) πιστοποιεί οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και εγγυάται ότι αυτές τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια για τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς, την παιδική εργασία και το περιβάλλον.

Αλλά η δράση της οργάνωσης δεν περιορίζεται στην διάθεση fair προϊόντων. Σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για μια πιο δίκαιη συνύπαρξη. Το SUSY ,πρόγραμμα προώθησης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (μπορείτε να βρείτε και τις ελληνικές συμμετοχές στον εξαιρετικό χάρτη δικτύου συνεργατών), το Map Your Meal ,εφαρμογή smart phone που με μια σάρωση του barcode μαθαίνουμε πόσο δίκαια και πράσινα είναι προϊόντα που καταναλώνουμε είναι μερικές μόνο από τις δράσεις σε εξέλιξη. Υλοποιούνται από την ενθουσιώδη ομάδα εργαζομένων και εθελοντών που δουλεύουν με πάθος κυνηγώντας το όραμά τους για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Όλη αυτή η θετική ενέργεια διοχετεύεται σε κάθε δράση που στήνεται με μεράκι όπως πρόσφατα διαπίστωσα κατά τη διάρκεια του άκρως επιτυχημένου χριστουγεννιάτικου bazaar της οργάνωσης (στο οποίο παρεμπιπτόντως σερβιρίστηκε εκπληκτικό σουφλέ σοκολάτας με προϊόντα Fair Trade!). Η Μαρίνα, η οποία ίδρυσε την οργάνωση, η Κέλλυ, υπεύθυνη προγραμμάτων καθώς και οι ιδιαίτερα ενεργητικοί και πρόθυμοι εθελοντές ήταν εκεί για να καλωσορίσουν το κοινό και να τους εισαγάγουν στη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.

Κρατάω για το τέλος την εκδοχή του φαινομένου της πεταλούδας από την Ειρήνη, συντονίστρια των προγραμμάτων της Fair Trade, η οποία κατά τη θερμή φιλοξενία της στα γραφεία της οργάνωσης στο Impact Hub Athens, στην περιοχή Ψυρρή, μου είπε ελπιδοφόρα:

''Μια μικρή αλλαγή του εαυτού μας, μπορεί να αλλάξει την οικογένεια, τους φίλους μας και εν τέλει την κοινωνία, για έναν πιο δίκαιο κόσμο''.

Shop fair!

--

Μάθετε περισσότερα για την Fair Trade Hellas εδώ.
Αγοράστε προϊόντα δίκαιου εμπορίου εδώ.