CHE Cocina y Barra Sudamericana | Λίγη «φιλική»... επανάσταση στον Πειραιά!

CHE Cocina y Barra Sudamericana | Λίγη «φιλική»... επανάσταση στον Πειραιά!

Τρεις περιοχές γνωρίζω απ’ έξω κι ανακατωτά σε όλη μου τη ζωή και μέσα σε αυτές η μία είναι ο Πειραιάς -«της καρδιάς»- όπως συνηθίζω να λέω, οπότε λογικό σε κάθε νέα αρχή οποιουδήποτε εγχειρήματος να είμαι παρούσα ή σχεδόν παρούσα.

Ο Τζίμης Αποστόλου μαζί με τον Ιωσήφ & Στέλιο Καπετανάκη έφεραν πιο κοντά μας τη Λατινική Αμερική με γούστο, άρωμα, χρώμα, γεύση και ήχο.

Μια αυλή στο διατηρητέο κτίριο της οδού Καραΐσκου που δεσπόζει εκεί από τη δεκαετία του’20, μεταμορφώνεται, και η Φρίντα Κάλο ορθώνεται από τα χεράκια του Παύλου Βεντούρη σε τοιχογραφία ύψους 14 μέτρων, για να σε χαιρετήσει εντυπωσιακά και απαράμιλλα.

 

Όλα μέσα στο μαγαζί πολύχρωμα, γιορτάζουν και φωνάζουν τις ιστορίες τους: τροπική διακόσμηση, φωτιστικά από το Περού, ανεμιστήρες οροφής που κινούνται νωχελικά, φύλλα μπανανιάς, πλακάκια που ερωτεύτηκα και τα θέλω για το σπίτι, μαξιλάρες που δίνουν άλλη νότα, κουβανέζικες μουσικές.

 

Ο σεφ Δημήτρης Φέτσης, ζώντας 10 χρόνια στον Παναμά, έχει εντρυφήσει στην Λατινοαμερικάνικη κουζίνα και υπερήφανα μας την παρουσιάζει:

 

Ceviche mix (δροσερό πιάτο με μυλοκοπι, καλαμάρι, γαρίδα & χταπόδι, σε γάλα καρύδας με γκρέιπφρουτ), antojos ή αλλιώς τα πιάτα του πόθου, όλα γευστικά, πρωτότυπα, χορταστικά και εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο.

Διαχρονικά enchiladas με περίεργο πουρέ μωβ πατάτας, πατάτες ψημένες στη στάχτη, μυλοκόπι ψημένο μέσα σε μπανανόφυλλο, ψάρι με βραστή γιούκα, φρέσκο φιλέτο τόνου με σως ταρτάρ, καβουρδισμένο σουσάμι και λαχανικά σχάρας (φωτογραφία), αλλά και διάφορα θαλασσινά, πιάτα με κρέας μπερδεμένα από παπαρδέλες αβοκάντο ή και πάπρικα, βούτυρο κουκουναριού, κρασιά από Ισπανία και Χιλή και ευφάνταστα κοκτέιλ με την αγαύη και το ρούμι να ρέουν άφθονα σε πραγματικά πρωτότυπους συνδυασμούς.

Γενικά όρεξη να’χεις να διαλέξεις. Κι αν ακόμα δε σου έφτασαν αυτά, οι επιλογές δε σταματούν εδώ γιατί το μενού περιλαμβάνει και brunch με pancakes καλαμποκιού, τσένταρ και μαγιονέζα από πιπεριές και σαλάτες με μάνγκο, εξωτική παπάγια και τσιπς άγριας μπανάνας.

Ο καφές δε θα μπορούσε να μην αποτελεί την κυριότερη απόλαυση βεβαίως, όπου και σερβίρεται από το πρωί ως το βραδάκι.

Τέλος, για απογειωτικό επίλογο, αλατισμένη καραμέλα, παγωτό φυστικοβούτυρο με σιρόπι αγαύης, μέσα σε ζυμωμένη μπανάνα είναι ένα από τα επιδόρπια που μπορείς να διαλέξεις καθισμένος στην αυλή του Che, ταξιδεύοντας νοερά σ’άλλη γη και σ’άλλα μέρη.

 

 

***  ”Στα αγγλικά CHE σημαίνει κάτι σαν «Γεια σου» ή «κολλητέ». Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο γιατρός και επαναστάτης Ernesto «CHE» Guevara. Επειδή όλοι τον προσφωνούσαν CHE, οι άνθρωποι έξω από την Αργεντινή νόμισαν πως αυτό είναι το πραγματικό του όνομα.
Ωστόσο, η ακριβής μετάφραση είναι δύσκολη. Η προέλευση του CHE δεν είναι σαφής. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από μία από τις μητρικές γλώσσες της Λατινικής Αμερικής, άλλοι βλέπουν την προέλευση στα αρχαία ισπανικά. Ωστόσο, μια τρίτη εκδοχή ανιχνεύει την προέλευση του CHE πίσω στα ιταλικά και σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η λέξη CHE ήρθε στην Αργεντινή από τους Ιταλούς μετανάστες.

 

CHE Cocina y Barra Sudamericana 
Καραΐσκου 151, Πειραιάς
Τ: 210 4296660
www.cherestaurant.gr
FB page: Che Cocina y Barra Sudamericana

Τζένη Δρούγκα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.