Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαβαβέα με αφορμή την πρώτη έκθεση της U.F.A.P. Gallery «See if you can fit it on the paper»

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαβαβέα με αφορμή την πρώτη έκθεση της U.F.A.P. Gallery «See if you can fit it on the paper»

Μόλις μάθαμε για την ύπαρξη ενός νεοσύστατου χώρου τέχνης  στο Κουκάκι, υπό την επωνυμία U.F.A.P. Gallery, θελήσαμε φυσικά να ανακαλύψουμε περί τίνος πρόκειται. Ο λόγος λοιπόν για έναν ισόγειο εκθεσιακό χώρο ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Unique Fine Arts Papers, ενός καταστήματος που ειδικεύεται στο εμπόριο καλλιτεχνικού χαρτιού (συγκεκριμένα της εταιρίας Fabriano). Η U.F.A.P. Gallery έχει σκοπό την ανάδειξη καλλιτεχνών που δουλεύουν σε χαρτί και πρόκειται να οργανώσει μια σειρά εκθέσεων αφιερωμένων στο συγκεκριμένο εικαστικό μέσο. Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Μπαβαβέας ικανοποίησε την περιέργειά μας και μας άφησε να του αποσπάσουμε περισσότερες πληροφορίες για το χώρο αλλά και την έκθεση που τον εγκαινιάζει, με τίτλο «See if you can fit it on the paper».

Εδώ και αρκετά χρόνια, και όσο βουλιάζουμε στην ψηφιακή εποχή, το υλικό του χαρτιού και η ποιοτική χρήση του, ολοένα παραγκωνίζεται. Θα λέγατε πως το ενδιαφέρον του κόσμου για το χαρτί έχει ελπίδες αναβίωσης;

Πιστεύω πως όπου υπάρχει ανθρώπινο συναίσθημα πίσω απο την παραγωγή ενός προϊόντος - ό,τι και αν είναι αυτό - αξίζει προσοχής και προστασίας μέσα από βιωματικές εμπειρίες συμμετοχής σε αυτήν τη διαδικασία μεταμόρφωσης της πρώτης ύλης σε κάτι χρήσιμο και σημαντικό.Ένα τέτοιο παράδειγμα βιωματικής εμπειρίας είχα τη δυνατότητα να ζήσω στο μουσείο του χαρτιού στην πόλη της Ιταλίας FABRIANO - από όπου και το επώνυμο χαρτί. Εκεί εξειδικευμένοι τεχνίτες του χαρτιού μυούσαν τον κάθε ενδιαφερόμενο, τουρίστα ή μη, στη διαδικασία της παραγωγής χειροποίητου χαρτιού με ένα συρμάτινο πλέγμα που βύθιζαν σε μία μικρή δεξαμενή με νερό και με τις κατάλληλες κινήσεις αυτή η μάζα -ο χαρτοπολτός- μετατρέπονταν σε ενα λεπτό φύλλο χαρτιού έτοιμο για χρήση μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα! Οπότε πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα αναβίωσης της ποιοτικής χρήσης του χαρτιού και ένα παράδειγμα στη χώρα μας είναι τα τόσα πολλά νέα παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής που προσφέρουν αυτήν τη βιωματική προσέγγιση με την τεχνη γενικά και το χαρτί ειδικότερα.

Πιστεύετε πως το χαρτί εκτός από ένα ζωντανό εργαλείο της τέχνης, αξίζει να επανέλθει και ως αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών δραστηριοτήτων μας;

Καταρχάς να πώ οτι είμαι υπέρ της εξέλιξης της τεχνολογίας και όλων των επιτευγμάτων της. Έτσι όπως κάποτε η ανακάλυψη της τεχνικής της τυπογραφίας έφερε επανάσταση στη διάδοση των ιδεών και των επιστημών, ακόμα και για τα λαϊκά στρώματα, πιστεύω ότι τώρα ζούμε μια αντίστοιχα ιστορική μεταβατική φάση όπου παραδοσιακές χρήσεις του χαρτιού αρχίζουν και φθίνουν και αντικαθίστανται από άλλες πιο σύγχρονες, πιο πρακτικές, πιο οικονομικές. (Ανήκω πάντως σε μια γενιά που ακόμα προτιμά το βιβλίο απο το e-book).

Η μετάβαση αυτή θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί αν και υπάρχουν πραγματικά σημαντικοί λόγοι που καθιστούν την αντικατάσταση του χαρτιού ίσως πιο επείγουσα από ποτέ. Όπως για παράδειγμα η υπερθέρμανση του πλανήτη, άρα αντα αυτού θα έπρεπε να στραφούμε πιο πολύ στο ανακυκλωμένο χαρτί ή η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης, άρα η μεταστροφή της χρήσης γης περισσότερο στη γεωργία παρά στην παραγωγή χαρτοπολτού. Οπότε πιστεύω πως αυτές οι αλλαγές που επέρχονται είναι για το καλό όλης της ανθρωπότητας αν στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προβλημάτων που είναι υπεράνω όλων.

 


Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την ιδέα για το ξεκίνημα της U.F.A.P. Gallery;

Η ιδέα για την U.F.A.P. Gallery ήρθε σταδιακά και δεν αποτελούσε ποτέ κάποιο παιδικό μου όνειρο ή ήταν στη λίστα με τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω αν κάποιος με ρωτούσε δέκα χρόνια πριν. Προέκυψε ως φυσική εξέλιξη μέσα από την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της τέχνης, τους ζωγράφους, τους ανθρώπους του εμπορίου των υλικών ζωγραφικής και μέσα από την καθημερινή τριβή με το ιδιαίτερο και δύσκολο αυτό υλικό που είναι το χαρτί ζωγραφικής -και όποιος έχει κοπεί απο χαρτί με καταλαβαίνει καλύτερα-και τέλος προέκυψε απο μια έντονη διάθεση εξερεύνησης ενός εντελώς καινούργιου για εμένα κόσμου.

Πείτε μας πως προέκυψε η διοργάνωση της πρώτης έκθεσης «See if you can fit it on the paper»; Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, έχουν ως στόχο να εκφράσουν την προσωπική τους επικοινωνία με το συγκεκριμένο μέσο ή επιθυμούν να παρακινήσουν τους επισκέπτες να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση που έχουν οι ίδιοι με το χαρτί;

Αυτό που μπορώ να πώ είναι πως για να γίνει μία εκθεση ζωγραφικής πολλοί παράγοντες πρέπει να ρυθμιστούν και πολλά πρόσωπα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βγεί ένα ενιαίο αποτέλεσμα το οποίο βέβαια όταν ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια π.χ. μιας ομαδικής έκθεσης αποτελεί και ένα επίτευγμα απο μόνο του. Η διοργάνωση λοιπόν της πρώτης ομαδικής έκθεσης στο χώρο της U.F.A.P.Gallery προέκυψε απο τη συνεργασία μας με την επιμελήτρια εκθέσεων κα Ματίνα Χαραλάμπη, με την οποία κοινός μας στόχος ήταν καταρχάς η προσέγγιση του χαρτιού ως πρωταγωνιστικού ρόλου σε όλες τις δημιουργικές του εκφάνσεις.

Yπάρχουν καλλιτέχνες που εκθέτουν σε χαρτί για πρώτη φορά μαζί μας και υπάρχουν καλλιτέχνες που εκφράζονται με αυτό το μέσο συχνότερα.Το αίσθημα που αναφέρατε μπορεί να βγεί αυτούσιο ή όχι απο μόνο του, ως απάντηση στα ερεθίσματα που θα λάβει ο κόσμος που θα έρθει στην έκθεση, δεν είναι ο αυτοσκοπός κανενός από τους καλλιτέχνες όμως. 
 

 

Πιστεύετε πώς πράγματι η επαφή έργων/κοινού θα έχει ευεργετική επίδραση πάνω στη «σκουριασμένη» σχέση που διατηρούμε πλέον με το υλικό αυτό;

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον όρο «σκουριασμένη σχέση».Το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση όσον αφορά στη χρήση του ως μέσο μεταφοράς και αποθήκευσης πληροφοριών -ο Derrida για παράδειγμα μιλάει όχι για την αντικατάσταση αλλά για την απόσυρση του- δεν απομειώνει κάτι απο την αξία του, ίσα ίσα που την ενδυναμώνει, αφού για την τέχνη παραμένει βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο έκφρασης. Γι'αυτόν το λόγο άλλωστε υπάρχουν και τόσα πολλά διαφορετικά είδη χαρτιών ζωγραφικής.

Τα κοντινά πλάνα σας περιλαμβάνουν εικαστικά γεγονότα παρόμοιας λογικής ή έχετε στο νου σας και κάτι διαφορετικό;

Προτρέπω τους φίλους του χαρτιού και της τέχνης γενικότερα να μας ακολουθήσουν στα social media απο όπου θα ενημερώνονται έγκαιρα για όλα τα προσεχή μας βήματα.

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση «See if you can fit it on the paper» μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2017, στις παρακάτω ώρες: Δε & Τε: 10:00 - 15:00, Τρ, Πε, Πα: 10:00-20:00, Σα: 11:00-15:00 (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Μάθετε τα εικαστικά γεγονότα που φιλοξενεί η U.F.A.P. Gallery, παρακολουθώντας τη σελίδα της στο facebook

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι έργο της Μαρίας Ευσταθίου. Τα υπόλοιπα έργα ανήκουν στους Κατερίνα Χρηστίδη, Βασίλη Γεροδήμο και Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη.

Έμιλυ Καποθανάση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.