Radar, ο νέος θεατρικός χώρος της Αθήνας

Radar, ο νέος θεατρικός χώρος της Αθήνας

Συναντήσαμε τρεις υπέροχους ανθρώπους, την Αναστασία, τον Πάνο και την Ειρήνη (η Γεωργία δεν μπορούσε να είναι παρούσα), μια οικογένεια κατ΄ επιλογήν όπως μας είπαν, σε έναν ολοκαίνουριο και ζεστό θεατρικό πολυχώρο. Το RADAR βρίσκεται δίπλα από την έξοδο του μετρό Αγ. Ιωάννη, σε μια πλατεία, στον χώρο όπου πρότερα στεγαζόταν ένα φανοποιείο. Το όνειρο, το πάθος για την τέχνη, το πωλήτηριο που είδε η Αναστασία, η γειτονιά, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων που ξεκινούν με απώτερο σκοπό να μας ταξιδέψουν μαζί τους, αναλύονται παρακάτω.

 

 

Πώς σας δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα τέτοιο χώρο; Και γιατί εδώ;

Αν. Παπαστάθη: Πρόκειται στην ουσία για ένα όνειρο 30 και παραπάνω χρόνων. Από τότε που τέλειωσα την δραματική σχολή, ήθελα πάντα να δημιουργήσω έναν τέτοιο χώρο. Ήταν μία συγκυρία, βρήκα και τον συγκεκριμένο χώρο. Όταν τον είδα φαντάστηκα πώς θα ήθελα να είναι. Και για κάποιο λόγο έγινε. Όταν δε χάνεσαι στη διαδρομή και παραμένεις στο στόχο σου με πίστη, με υπομονή και επιμονή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνεις. Υπάρχει μέσα μου η  ακλόνητη πίστη για αυτό που θέλω να κάνω. Οι στόχοι που τελικά γίνονται όνειρο, ξεκινάνε από μια ανάγκη. Η ανάγκη αυτή είναι τόσο δυνατή που δε μπορώ να τη διαχειριστώ, πρέπει να την κάνω στόχο, ο στόχος αυτός γίνεται όνειρο, ταξίδι, στο οποίο τελικά συμπαρασύρονται και οι άλλοι.
Ειρ. Παγώνη: Άλλωστε όλα ξεκινάνε από μια παρέα. Υπάρχει μια παρέα καλή, κάποιος έχει μια ιδέα, ένα όνειρο, μια εμμονή, τον ενθουσιασμό και η παρέα είναι μαζί σε αυτό.
Π. Φορτούνας: Είμαστε επιρρεπείς σε παντός είδους ταξίδια. Είμαστε μια παρέα, οικογένεια, κατ’ επιλογήν συγγενείς.
Αν. Παπαστάθη: Η σχέση μας αυτή γίνεται κατάθεση σε ό,τι κάνουμε.
Ειρ. Παγώνη: Η Αναστασία πέρναγε συχνά έξω από το κτήριο και έλεγε συνεχώς «Πω, πω, τι ωραίο που θα ήταν, να μπορούσε να γίνει ένα θέατρο».
Αν. Παπαστάθη: Μια μέρα περνάω με τη μηχανή και βλέπω ενοικιαστήριο. Πρέπει να ήμουν η πρώτη που το είδα!
Ειρ. Παγώνη: Όπως είπε και η Αναστασία πριν, από κάποια ανάγκη δημιουργούνται τα πράγματα. Εγώ έχω περάσει όλη μου τη ζωή σε ένα ατελιέ, τελείως μοναχικά. Μέσα από το θέατρο επικοινωνώ με άλλους καλλιτέχνες που δεν είναι εικαστικοί και που έχουν μια διαφορετική άποψη της πραγματικότητας. Μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα της αντίληψης έχω να δώσω πράγματα και να εισπράξω και εγώ πολλά. Υπάρχει μια δημιουργική συλλογικότητα στο θέατρο, σε αντίθεση με μια μοναχική δημιουργία. Μέσα από το θέατρο νιώθω εξωστρεφής.

 

Γιατί «RADAR»;

Αν. Παπαστάθη: Μέσα μου υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσω με τον άλλο άνθρωπο, να μοιραστώ πράγματα μαζί του, συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες. Αν εγώ είμαι ένας πομπός και οι άλλοι γίνουν δέκτες και μετά γίνουν εκείνοι πομποί και εγώ δέκτης και υπάρξει αυτή η ροή, τότε επικοινωνώ. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί το RADAR.  

Πώς θα λειτουργήσει ο χώρος αυτός;

Αν. Παπαστάθη: Μέσα από το θέατρο μπορώ να καταθέσω αυτά που πιστεύω, είναι ο χώρος που γνωρίζω, αυτό έχω μάθει να κάνω, αυτό ξέρω. Μέσα απ΄ αυτό μπορώ να καλύψω την δική μου ανάγκη να επικοινωνήσω. Το RADAR, επειδή ακριβώς εστιάζει στην ανταλλαγή ιδεών, σκέψεων και επικοινωνίας μπορεί να αφυπνίσει τα συναισθήματα, να μη νεκρώνονται. Αυτό νομίζω ότι το θέατρο μπορεί να το κάνει. Ωστόσο το RADAR  δε θα φιλοξενεί μόνο θεατρικές παραστάσεις, είναι ένας χώρος πολιτισμού και τέχνης. Θα φιλοξενήσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις και θα γίνουν σεμινάρια παράλληλα με θεατρικές παραστάσεις.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα.

Αν. Παπαστάθη: Θα ξεκινήσουμε με ένα ελληνικό έργο που λέγεται «Ταξίδι στην Έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου με ένα καστ τριών πολύ άξιων ηθοποιών και  παράλληλα, θα γίνουν κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας πολεμικού ρεπορτάζ, που σχετίζονται με την παράσταση.
Ακολουθεί η ταινία-ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «El Sistema - Σώζοντας ζωές», μια ταινία που μιλάει για την θεραπευτική επίδραση της μουσικής στα παιδιά, κάτι που ταιριάζει πολύ με αυτά που θέλω να συμβούν εδώ μέσα.
Η καινούργια σεζόν, από Οκτώβριο, ξεκινάει με την ταινία  «Η Παρεξήγηση» του Albert Camus, σε μετάφραση και σκηνοθεσία δική μου και τη Μαρία Σκούτζου στο ρόλο της Μητέρας. Ο Camus είναι ίσως ο μοναδικός φιλόσοφος που ασχολήθηκε με την ανθρώπινη ψυχή, έχει φύγει από την κατάθεση εγκεφαλικών σκέψεων και έχει πάει πιο βαθιά από τους άλλους αναλύοντας την συμπεριφορά της ανθρώπινης ψυχής.
Θα ακολουθήσει η παράσταση «Ο Βάτραχος του Άμστερνταμ» ή «Η ιστορία ενός εξαρτημένου», ένα μιούζικαλ τσέπης σε ιδέα, κείμενα και τραγούδια του Πάνου Φορτούνα.
Παράλληλα, θα τρέχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με τίτλο «Επίσκεψη σε ένα μικρό θέατρο», όπου τα παιδιά θα ξεναγούνται στο θέατρο από τους Πουκ και Όμπερον, τα δύο ξωτικά από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός. Αφού ξεναγηθούν στους χώρους μαθαίνοντας τι είναι ο κάθενας, η σκηνή διαμορφώνεται σε δάσος ξωτικών και στήνουμε μαζί με τα παιδιά ένα κείμενο που εμπνεύστηκα από τη σκηνή των Μαστόρων, με όνομα «Η τραγικότατη κωμωδία του Πύραμου κα της Θίσβης» ώστε να πάρουν μια γεύση του πως γίνεται θεατρική πράξη ένα κείμενο.

 

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο αυτό πολυχώρο θεάτρου, μουσικής, σκέψης και παιδικής ανεμελιάς και πραγματικά αισθανθήκαμε πολύ άνετα από την πρώτα στιγμή. Όλα εκεί μέσα, από την πρώτη σκέψη μέχρι την υλοποίηση, έχουν γίνει με μεράκι, γνώση και μεγάλη διάθεση.
Ανυπομονούμε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους και ευχόμαστε να μας παρασύρουν όλους μαζί τους. Σίγουρα έχουν την καλή διάθεση να το κάνουν.

 

Αυτό το Σάββατο (21/3) ανεβαίνει η πρώτη παράσταση «Ταξίδι στην Έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζανάς, Ερρίκος Λίτσης και Νάνα Παπαδάκη. Το τρέιλερ της παράστασης, μπορείς να το δεις στο παρακάτω βίντεο:

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση και  δημιουργός η Αναστασία Παπαστάθη, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, βραβευμένη από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και ιδρύτρια της εταιρίας Θεάτρου FUGA. Μόνιμοι συνεργάτες της ο μουσικός, συνθέτης, τραγουδοποιός και μέλος της FUGA Πάνος Φορτούνας, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ειρήνη Παγώνη και η αρχιτέκτων και ηθοποιός Γεωργία Ζώη, η οποία σχεδίασε το Θέατρο RADAR με γνώση των καλλιτεχνικών αναγκών, σεβασμό στο θεατή και ιδιαίτερη φροντίδα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

To RADAR βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης».
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.97.69.294

Μπορείτε να το βρείτε και στη σελίδα του στο facebook.

 

Το κείμενο συνετάχθη από τις συντάκτριες Έφη Χρυσού και Γεωργία Σουβατζή. Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίας Μιχαλινού.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.