Πήγαμε στο Μουσείο Αφής. Και εντυπωσιαστήκαμε!

Πήγαμε στο Μουσείο Αφής. Και εντυπωσιαστήκαμε!

Ως κάτοικοι της Αθήνας, οι δραστηριότητες στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε είναι άφθονες. Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, επισκέψεις σε μουσεία... Υπάρχουν περισσότερα από εβδομήντα μουσεία στην πόλη μας, και πολλά από αυτά μάς είναι σχετικά άγνωστα.

Ένα από αυτά είναι και το Μουσείο Αφής, το οποίο μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, αλλά για κάποιο λόγο το ανέβαλλα διαρκώς. Είχε έρθει όμως η ώρα!

Το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε το 1984, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ "Φάρος Τυφλών της Ελλάδας", με στόχο να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αποτελεί ένα από τα μόλις πέντε αντίστοιχα μουσεία παγκοσμίως. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.
 

 Η πολύ ευγενική και εξυπηρετική κα. Αργυρώ Καραβίνου μας είπε αρχικά μερικά πράγματα για το μουσείο και τη λειτουργία του. Έπειτα, μας εξήγησε τον τρόπο που καθοδηγούμε ένα άτομο με προβλήματα όρασης στο χώρο, και μας έδωσε μια μάσκα, προτρέποντάς μας να τη χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τα μάτια μας όταν αγγίζουμε τα εκθέματα.

Τα συναισθήματά μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας ήταν πολύ ανάμικτα. Μου ήταν αδύνατο να αναγνωρίσω κάποια από τα εκθέματα, ακόμη και όταν μου περιέγραφαν με ακρίβεια τι είναι αυτό που αγγίζω. Ακόμη και στα πολύ γνωστά μας αγάλματα, όπως του Ηνίοχου ή του Ερμή του Πραξιτέλη, δεν μπορούσα να καταλάβω ποιο είναι ποιο - ξεχώριζα απλά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Αγγίζοντας μόνο το πρόσωπο, ήταν επίσης αδύνατο να ξεχωρίσω αν η μορφή ήταν άντρας ή γυναίκα. Επιπλέον, και επειδή στο κοντινό μου περιβάλλον υπάρχουν άτομα που έχουν απολέσει την όρασή τους, συνειδητοποίησα πόσα πράγματα θεωρούμε δεδομένα...

Προτείνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη σε όλους, είναι ένα μουσείο που πραγματικά αξίζει τη στήριξή μας!

Πέραν αυτών, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας αναζητεί εθελοντές για ηχογραφήσεις κειμένων (βιβλίων, ποιημάτων κτλ) αλλά και για άλλες δραστηριότητες. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επικοινωνήστε!  

Πληροφορίες:
http://www.tactualmuseum.gr/
https://www.facebook.com/pages/Μουσειο-Αφης/428820373846588 
http://www.fte.org.gr

 

Βανέσσα Φουντούλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.