Τάρτα με κεράσια και κρέμα αμυγδάλου

Τάρτα με κεράσια και κρέμα αμυγδάλου

Γιέι, επιτέλους κεράσια! Ο Ιούνιος είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου: ανοίγουν τα θερινά σινεμά, οι αυλές και οι ταράτσες και συν τοις άλλοις έχει και τα καλύτερα φρούτα. Οι φράουλες είναι εδώ και λίγες εβδομάδες στο peak τους και τα κεράσια μπαίνουν τώρα κι αυτά δυναμικά στο παιχνίδι, πιο κόκκινα και πιο ζουμερά. Οπότε, βουρ για κερασόταρτες!

Η τάρτα που σας προτείνουμε σήμερα είναι μία από τις ευκολότερες, αφού η ζύμη μπορεί να ψηθεί μαζί με τη γέμιση.

 

Υλικά:

(για μια τάρτα διαμέτρου 20 εκατοστών)

Για τη ζύμη:

200 γρ αλεύρι

50 γρ ζάχαρη

2 γρ αλάτι

125 γρ βούτυρο μαλακό

ένα αυγό

 

Για την κρέμα αμυγδάλου:

140 γρ βούτυρο πολύ μαλακό

140 γρ ζάχαρη άχνη

δύο αυγά

140 γρ αμύγδαλο πούδρα

14 γρ αλεύρι

κεράσια

αμύγδαλα φιλέ

 

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό τη ζάχαρη με το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου η ζύμη να γίνει μπάλα.

Τη βγάζουμε και τη ζυμώνουμε λιγάκι επάνω στον πάγκο μας.

Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ξαναζυμώνουμε λίγο να μαλακώσει.

Ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου τριών χιλιοστών με τον πλάστη.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας και βάζουμε μέσα το φύλλο.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο μαζί με την άχνη πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι και συνεχίζουμε, ώσπου να ενσωματωθούν.

Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα αμυγδάλου και ισιώνουμε με μία σπάτουλα.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα τοποθετούμε στην τάρτα.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, ώσπου η τάρτα να ροδίσει.

 

Εσείς γνωρίζετε ότι...

  • Η κρέμα αμυγδάλου που σας προτείναμε σήμερα λέγεται “frangipane” και είναι μια κλασική γαλλική γέμιση για τάρτα. Λέγεται έτσι από τις ιταλικές λέξεις frangere il pane, που σημαίνει “σπάω το ψωμί” και η παλαιότερη αναφορά της είναι σε βιβλίο συνταγών του 17ου αιώνα.
  • Μπορείτε να τη φτιάξετε με όλα τα φρούτα που δεν βγάζουν πολλούς χυμούς στο ψήσιμο: περισσότερο απ' όλα της ταιριάζουν τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα νεκταρίνια.

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

 

Μadame Gâteaux - Αναγνωστή Κ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.