Κηρήθρα με σοκολάτα γάλακτος και ανθό αλατιού

Κηρήθρα με σοκολάτα γάλακτος και ανθό αλατιού

Η κηρήθρα ή honeycomb, αγγλιστί, είναι μια καταπληκτική επινόηση: ένα γλύκισμα που μπορείτε να φτιάξετε σε ποσότητα και να το έχετε πρόχειρο για κεράσματα, αφού κρατάει για μερικές βδομάδες. Λέγεται έτσι, γιατί η σόδα που προστίθεται στην καυτή καραμέλα, δημιουργεί φουσκάλες, που σε συνδυασμό με το χρώμα της καραμέλας, δίνουν στο ζαχαρωτό αυτό την όψη κηρήθρας.

 

Υλικά:

200 γρ ζάχαρη

5 κτσ golden syrup

2 κτγ μαγειρική σόδα

200 γρ κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος

ανθός αλατιού

 

Μέθοδος:

Ιδανικά, θα χρειαστείτε ένα στρωματάκι σιλικόνης, για να απλώσετε το καυτό honeycomb. Αν δεν έχετε, μπορείτε να το φτιάξετε σε ένα ταψί, στρωμένο με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το golden syrup (θα το βρείτε στα περισσότερα σουπερμάρκετ, στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής) σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί και αρχίσει να καραμελώνει, αυξήστε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, ρίξτε μέσα τη σόδα και ανακατέψτε γρήγορα με μια κουτάλα, να διαλυθεί, προσέχοντας να μην καείτε. Δεν θα πάρει πάνω από 5-10 δευτερόλεπτα να φουσκώσει.

Βγάλτε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύστε το honeycomb επάνω στο ταψί ή το στρώμα σιλικόνης. Ισιώστε την επιφάνεια με την κουτάλα, ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος.

Όταν κρυώσει εντελώς και σκληρύνει, μπορείτε να το σπάσετε σε κομμάτια, στο μέγεθος που θέλετε.

Σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων, ή σε μπεν-μαρί, λιώστε 200 γρ σοκολάτας γάλακτος (ή όποιας σοκολάτας σας αρέσει).

Βουτήξτε τα κομμάτια honeycomb στη λιωμένη σοκολάτα από τη μία πλευρά και ακουμπήστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίστε με τον ανθό αλατιού και σερβίρετε.

Φυλάξτε το honeycomb σε δοχείο που κλείνει καλά με καπάκι, εκτός ψυγείου. 

 

Γνωρίζετε ότι...

To honeycomb, γνωστό και ως sponge candy ή hokey pokey ή cinder tofee, είναι ένα γλύκισμα για του οποίου την προέλευση δεν γνωρίζουμε πολλά. Το συναντάμε στην Αμερική, την Αγγλία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η πιο παλιά αναφορά που υπάρχει για την πώλησή του στο εμπόριο είναι από την εταιρεία Cadbury το 1922.

 

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

 

Μadame Gâteaux - Αναγνωστή Κ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.