Μπισκότα linzer με lemon curd

Μπισκότα linzer με lemon curd

Τα linzer είναι αυτά τα τέλεια μπισκότα που όλοι λατρεύουν, αλλά (σχεδόν) κανείς δεν ξέρει πώς λέγονται και καταλήγει να τα περιγράφει σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου με το προφιτερόλ: "αυτά που είναι έτσι με την τρύπα στη μέση και τη μαρμελάδα και που έχουν δύο στρώσεις και που..." Ε, λοιπόν, τέλος τα βάσανά σας: λέγονται linzer.

 

Κι επειδή με μαρμελάδα είναι υπέροχα, αλλά με lemon curd υπεροχότερα (sic), σας δίνω τη συνταγή για τα μπισκότα και τη λεμονόκρεμα! Σε περίπτωση, όμως, που δεν είστε φαν του λεμονιού ή δεν έχετε χρόνο ή τελοσπάντων, τα θέλετε σώνει και καλά με μαρμελάδα – ε, βάλτε μαρμελάδα.

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

(Για περίπου 20 μπισκότα)

70 γρ ζάχαρη άχνη

125 γρ βούτυρο μαλακό

190 γρ αλεύρι

1/8 κτγ μπέικιν πάουντερ

 

Για τη lemon curd:

τρία αυγά

ένας κρόκος

100 γρ χυμός λεμόνι (και ξύσμα από 2 λεμόνια)

200 γρ ζάχαρη

85 γρ βούτυρο μαλακό

 

Μέθοδος:

Για τα μπισκότα:

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ. Όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Ζυμώνουμε το μείγμα και το κάνουμε μπάλα. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι κουπ πατ θέλουμε, αρκεί να έχουμε δύο διαφορετικά μεγέθη ώστε να κάνουμε την τρυπούλα στη μέση.

Με τα κουπ πατ, κόβουμε μπισκότα: θέλουμε ίδιο αριθμό βάσεις και καπάκια. Στα μισά, λοιπόν, θα κάνουμε και τρύπα στη μέση.

Βάζουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στους 160 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα γεμίσουμε.

Όταν είναι έτοιμα, απλώνουμε τα μπισκότα στον πάγκο μας και πασπαλίζουμε με άχνη μόνο αυτά με την τρύπα.

 

Για τη lemon curd:

Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τον κρόκο, τα αυγά και την άλλη μισή ζάχαρη.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα και αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Χύνουμε το περιεχόμενό του στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.

Επειστρέφουμε όλο το μείγμα μέσα στο κατσαρολάκι, σε μεσαία φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο, ώσπου να πήξει αρκετά.

Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει τελείως.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε πλαστικο δοχείο με καπάκι και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Όταν η κρέμα έχει κρυώσει καλά, τη μεταφέρουμε σε κορνέ ή απλά βάζουμε λίγη σε κάθε μπισκότο με ένα κουταλάκι. Δεν θέλει πολλή γέμιση, αλλιώς θα ξεχειλίζει από την τρύπα. Γεμίζουμε τις βάσεις και σκεπάζουμε με τα καπάκια.

Φτιάχνουμε κι έναν ξεγυρισμένο καπουτσίνο, απλώνουμε πόδι στον καναπέ, βουτάμε τα linzer και απολαμβάνουμε. Πολύ αμφιβάλλω αν θα καταφέρετε να παραμείνετε στο ένα!

 

 

Μadame Gâteaux - Αναγνωστή Κ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.