Να φάμε και (κυρίως) να πιούμε

Να φάμε και (κυρίως) να πιούμε

Λίγο πριν φύγει (για πάντα) το 2015 προσπαθείς να προλάβεις τα τελευταία ψώνια των ημερών, τα δώρα που πρέπει να κάνεις (και φυσικά ανυπομονούσες όλο το χρόνο - ή και όχι) και να κανονίσεις τί επιτέλους θα κάνεις την παραμονή πρωτοχρονιάς.

Πέρα λοιπόν από όλα τα χοτ ιβεντς της πόλης (τι εννοείς δεν είσαι γραμμένος στο newsletter μας για να τα μαθαίνεις;;;;;;) , εσύ μπορεί να επιλέξεις να κάτσεις σπίτι με καλό φαγητό και καλό κρασί. Και καλά θα κάνεις. Εμείς το ψάξαμε λίγο, βρήκαμε τον ιδρυτή του botilia.gr, Άγγελο Δαμουλιανό και τον ρωτήσαμε με ποιό κρασί προτείνει να αλλάξουμε τη χρονιά. Φυσικά μας απάντησε και σε πολλά ακόμα. 

Ελπίζουμε να σε εμπνεύσουμε και να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις το καλύτερο κρασί χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς αφού μέσα από το botilia.gr το οινοποιείο θα έρθει σε εσένα με μερικά μόνο κλικς. ;)

Πώς θα διαλέξουμε το καλύτερο κρασί για το ρεβεγιόν; Ποιες ειναι οι προτάσεις του botilia.gr;
Το ρεβεγιόν είναι μια στιγμή χαράς που περνάει από διαφορετικά στάδια μέχρι την κορύφωσή της. Όταν μαζευτεί όλη η παρέα, είτε αυτή είναι οικογένεια ή φίλοι, ένα ανάλαφρο κρασί με χαρακτήρα απεριτίφ, θα ήταν σίγουρα μια καλή ιδέα. Το Traminer του Κτήματος Γκλίναβος από τη Ζίτσα ή ο Άβδηρος ροζέ του Κτήματος Βουρβουκέλη από την Ξάνθη είναι ιδανικά. Στο τραπέζι, αν το κυρίως είναι γαλοπούλα με κλασική γέμιση κάστανων κλπ, ένα Σαββατιανό περασμένο από βαρέλι ή ένα παλαιωμένο Ασύρτικο ή ένα ανάλαφρο κόκκινο θα το συνοδεύσουν εξαιρετικά. Οι προτάσεις μας είναι το Σαββατιανό Βαρέλιτων Αμπελώνων Μάρκου, το Σαντορίνη – Αθηνά 2012 ή η Ερυθρή Κλεψύδρα των Αμπελώνων Σαμαρτζή. Το χοιρινό με δαμάσκηνο ή  άλλα φρούτα τείνει να γίνει σχεδόν παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο (Εγώ το συναντάω σε σχεδόν όλα τα τραπέζια των πρόσφατων χρόνων). Αν βρεθεί μπροστά σου, τότε το συλλεκτικό Μικροί Οινοποιοί του Κτήματος Παπαργυρίου από την ορεινή Κορινθία ή το MV Μαυρούδιτου Ανατολικού Αμπελώνα από την Ξάνθη, είναι ο τέλειος συνδυασμός.

Και όταν πια φτάσει η ώρα για φυσαλίδες, το Brut Cuvee Speciale και το Rose Brut του Κτήματος Καρανίκα από το Αμύνταιο, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας μας δίνουν το καλύτερο κρασί που καταναλώνεται κυρίως στα ελληνικά τραπέζια;
Εξαιρετικά κρασιά μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα οι κύριες ζώνες της Νεμέας και της Νάουσας δίνουν κάποια από τα καλύτερα ερυθρά ενώ Μαντίνεια και Σαντορίνη ξεχωρίζουν στα λευκά. Ανερχόμενα αστέρια είναι η Κρήτη και η Ξάνθη που δείχνουν τεράστια βελτίωση στα κρασιά που παράγουν και τα τελευταία χρόνια μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα.

Ποια είναι η θέση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό όσο αφορά την αναγνωρισιμότητά του στο εξωτερικό και τις πωλήσεις;
Η ελληνική παραγωγή αποτελεί μόλις το 2% της παγκόσμιας. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι μεγάλες διακρίσεις στους εγκυρότερους διεθνείς οινικούς διαγωνισμούς και η ενασχόληση έγκριτων δημοσιογράφων με το ελληνικό κρασί, έχουν προκαλέσει αρκετά έντονο και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του διεθνούς οινικού κοινού.

Η βελτίωση των οινοτουριστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την καλύτερη ενημέρωση του εργαζόμενου προσωπικού στους χώρους εστίασης συντελεί στην αύξηση της ζήτησης του ελληνικού κρασιού. Είναι πολύ σύνηθες πλέον να λαμβάνουμε emails από απίθανες χώρες που μας λένε ότι ξετρελάθηκαν με το κρασί όταν ήρθαν στην Ελλάδα και ζητούν να τους στείλουμε αυτά που είχαν δοκιμάσει ή άλλα που τους προτείνουμε εμείς.

Εξάλλου υπάρχουν οινοποιεία στην Ελλάδα με σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγική δραστηριότητα που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό κρασί στέκεται άξια δίπλα στονξένο αμπελώνα και συνεχώς κερδίζει θέσεις στην προτίμηση του διεθνούς κοινού.

 

Πες μας 2 μύθους και μια αλήθεια για το κρασί.
Ένας μύθος είναι πως το λευκό κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη που να συνδέει το λευκό ή το κόκκινο κρασί με τον πονοκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην προσθήκη ουσιών (κυρίως θειώδη) που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρασιού για μεγαλύτερο διάστημα. Η υπερβολική χρήση τους, πιθανά και να εμφανίσει συμπτώματα πονοκεφάλου. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στο χύμα κρασί όπου η προσθήκη τέτοιων ουσιών είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτό μας φέρνει στον 2ο βασικότερο μύθο που πρέπει να καταρριφθεί στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από αυτόν που λέει ότι «Αγνό κρασί είναι το χύμα». Το χύμα κρασί ως επί το πλείστον προέρχεται από τις 2ες και τις 3ες πιέσεις του σταφυλιού στην πρέσα προκειμένου να εξασφαλίσει ο οινοποιός τη μέγιστη δυνατή παραγωγή, αδιαφορώντας για την ποιότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται με τεχνικά μέσα στο χύμα κρασί είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γίνονται σε εμφιαλωμένα, για να διορθωθούν ατέλειες που προέκυψαν από την χαμηλότερης ποιότητας πρώτη ύλη.

Μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι «Καλό κρασί είναι αυτό που θα ξανα-έπινα» ο οποίος καταρρίπτει αυτόν που λέει ότι «Καλό κρασί είναι το ακριβό κρασί». Υπάρχουν εκπληκτικά κρασιά σε τιμές εντυπωσιακά χαμηλές, που συναγωνίζονται πανάκριβα ελληνικά αλλά και ξένα κρασιά. Οι διαφορές σε κάποια από τα πολύ «Μεγάλα» κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, απευθύνονται στο 1% του οινόφιλου κοινού που είναι τόσο εκπαιδευμένο ώστε να τις αντιληφθεί. Αν δεν ανήκεις σε αυτό, μπορείς να βρεις εξαιρετικά κρασιά που ταιριάζουν σε εσένα. Εδώ μπορούμε να σε βοηθήσουμε και εμείς αφού στο botilia.gr θα βρεις την υπηρεσία mySommelier που αφού απαντήσεις σε μια σειρά φαινομενικά απλών ερωτήσεων, σου προτείνει τα κρασιά που ταιριάζουν στο δικό σου, προσωπικό γούστο.

Πότε ξεκίνησε το botilia.gr και πως κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να είναι στη 2η θέση των ελληνικών wine e-shops στην παγκόσμια κατάταξη επισκεψιμότητας;
Το botilia.gr ξεκίνησε πριν από ακριβώς 3 χρόνια, όταν προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε εξαιρετικά, δυσεύρετα και όχι ευρέως γνωστά κρασιά, είχαμε την ιδέα να αλλάξουμε τα δεδομένα στον χώρο του κρασιού δημιουργώνταςμια πλατφόρμα που θα έφερνε σε επαφή τους οινοπαραγωγούς με τους καταναλωτές προσφέροντας υπηρεσίες ανακάλυψης και διάθεσηςτων καλύτερων κρασιών Ελλήνων μικρών παραγωγών σε τιμή οινοποιείου.

Το botilia.gr είναι ένας διαφορετικός τρόπος να αγοράζεις από το σπίτι σε τιμή οινοποιείου, εγγυημένα εξαιρετικά κρασιά Ελλήνων παραγωγών, επιλεγμένα από ομάδα ειδικών οινολόγων και sommeliers.

Η πολύ αυστηρή επιλογή των κρασιών που διατίθενται μέσα από αυτό, η συνέπεια στην αναζήτηση μόνο των καλύτερων και οι προνομιακές τιμές μας έχουν κάνει συνώνυμο του εξαιρετικού ελληνικού κρασιού. Θέλουμε τόσο τοοινόφιλοκοινόόσο και ο απλός καταναλωτής που θα μπειστο botilia.gr να είναι σίγουροςότι θα βρει τα καλύτερα ελληνικάκρασιά επιλεγμένα πολύ αυστηρά.

Η συνεχής αναζήτηση, οι ανακαλύψεις και το ενδιαφέρον του κοινού να δοκιμάσει κάτι νέο μας έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή στη 2η θέση των ελληνικών wine e-shops στην παγκόσμια κατάταξη επισκεψιμότητας του alexa.com και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού κρασιού.

Σας άρεσε κάτι από τα παραπάνω; Για δείτε περισσότερα στο site του botilia.gr

Καλή Χρονιά!

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.